Copiii şi reţelele sociale. Cum să îi ţii în siguranţă online!
Social media ne-a invadat viața cu totul. Îi urmărim pe diverși indivizi cum postează totul despre viața lor, ce mănâncă, ce beau, cu cine ies în oraș, unde își fac cumpărăturile, totul, absolut totul este la îndemâna tuturor, dar nu toți oamenii aceștia sunt de calitate, așa că trebuie să controlăm cumva cu ce fel de informații intră copiii noștri în contact.
De la ce vârstă le permitem să își facă conturi?
De la vârste din ce în ce mai fragede își doresc și ei să fie la fel ca ceilalți, să aparțină unui mediu pe care nu îl înțeleg în totalitate, unde nu înțeleg că oricine poate spune și face orice, iar identitatea unora este discutabilă.
Majoritatea rețelelor socializare au pus o limită de vârstă pentru deschiderea conturilor, iar dacă vârsta respectivă ar fi cu adevărat respectată, lucrurile ar sta cu totul și cu totul diferit. E drept, pentru unii părinți e comod să dea tableta copiilor și să se bucure de câteva ore de liniște, dar chiar dacă copilul este în aceeași încăpere cu tine, tot e în mare pericol. Pedofili, hoți, persoane care pot influența negativ, toți reprezintă pericole reale de care avem datoria ca părinți responsabili să îi protejăm.
În momentul în care i-ai dat acces copilului la un telefon cu internet, trebuie să fie învățat să fie precaut și să discute cu părinții orice i se pare suspect. Specialiștii spun că la vârsta de 14 ani sunt suficient de maturi pentru a putea avea acces la rețelele de socializare, dar în realitate, asta se întâmplă mult mai devreme.
Cum îi învățăm să se protejeze online?
Riscurile sunt enorme pentru un copil care încă nu vede că oamenii au mai multe măști. Ei pot fi siguri că au legat o prietenie de calitate cu un copil de vârsta lui, dar în spatele tastaturii se poate ascunde cu ușurință o persoană cu intenții necurate. Nu sunt rare situațiile în care copiii și-au dat locația curentă și au fost abuzați de persoane întâlnite online, așa că sunt multe în joc, și putem să folosim câteva măsuri:
- Îi învățăm să ne povestească tot ce discută online și să ne arate. Pentru a îndeplini o astfel de cerință, relația copil-părinte trebuie să fie bine sudată, iar copilul să aibă încredere că mama și tata îi doresc doar binele, iar acesta nu o să fie certat sau umilit pentru discuțiile pe care le poartă.
- Trebuie să fim la curent cu ce e „cool”. Chiar dacă nu sunt pe stilul tău și te obosesc toate postările făcute pentru preadolescenți, dacă ești la curent cu ce vizionează, poți preconiza ce îi facă plăcere să urmărească, astfel discutând pe marginea subiectului.
- Le vorbim cu sinceritate despre pericolele reale. Vrem să le păstrăm inocența și ne e greu să abordăm subiecte dificile, dar siguranța lor primează și trebuie să înțeleagă de ce suntem așa de stricți.
- Setăm limite. De cele mai multe ori, copiii noștri stau prea mult pe telefon. Au nevoie de limite sănătoase, pentru că online-ul poate crea dependență și se pot pierde cu totul. Trebuie să știe că interacțiunile din viața reală sunt cele care contează, că au un program de respectat și că social media ar trebui să fie ocazională, nu permanentă.
E recomandat să le interzicem total accesul?
Cu toate că de multe ori considerăm că le e mai bine fără relele sociale, fac parte dintr-o generație care este cumva definită de această existență online. A interzice cu desăvârșire accesul înseamnă să creăm o prăpastie între ei și colegii lor, lucru ce le dăunează și pot chiar ajunge subiect de bulling.
Limite sănătoase, discuții sincere, relație de calitate cu familia, responsabilitate, pot fi caracteristicile prin care copiii noștri pot beneficia de interacțiuni normale pe rețelele de socializare, la vârsta potrivită.