Copiii violenti – cum ii disciplinam
Ca parinti, situatiile in care un copil este agresiv fata de alti copii sunt cel mai dificil de gestionat. Unii copii musca, altii lovesc, zgarie sau ii imbrancesc pe ceilalti. Atunci cand acest comportament devine frecvent si pare a fi modalitatea fireasca de a reactiona atunci cand sunt nemultumiti, este timpul ca parintii sa intervina si sa schimbe modul de abordare a problemelor. Este mai usor sa raspundem comportamentului violent in aceeasi maniera, urland la copil sau lovindu-l, insa trebuie sa intelegem ca noi reprezentam pentru el un model pe care micutul incearca sa il imite pentru a-si controla impulsurile. Actionand tot cu furie, prindem copilul intr-un cerc vicios din care nu poate iesi singur si ii amplificam starea de tensiune.
Cauzele comportamentului violent:
- Predispozitiile temperamentale ale copilului – Unii copii, prin natura lor, sunt mai impulsivi, mai energici si au o toleranta mai scazuta la frustrare. Acestia percep emotiile negative cu o intensitate mai mare si sunt mai vulnerabili la stres. Isi controleaza destul de greu emotiile, de aceea actioneaza de multe ori fara sa se gandeasca inainte. Insa genele nu ne dicteaza viata si este un motiv in plus sa acordam o importanta mai mare educatiei si sa il ajutam pe micut sa gaseasca metode potrivite de gestionare a emotiilor negative.
- Tensiunile dintre membrii familiei – Tensiunile din familie ii incarca pe copii cu emotii negative. Copiii sunt foarte sensibili la conflictele dintre parintii lor. Chiar daca nu pot oferi o explicatie rationala, ei simt destul de clar ca in casa se petrece ceva si devin foarte agitati. Evenimente stresante cum ar fi divortul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de munca ii afecteaza pe copii, care reactioneaza agresiv si disproportionat.
- Frustrarea copilului − Copiii se pot simti frustrati atunci cand nu le sunt satisfacute nevoile si cand nu primesc suficienta atentie din partea parintilor. Copiii se simt iubiti atunci cand parintii sunt disponibili emotional fata de ei si petrec timp cu ei. Lipsa de atentie ii determina pe acestia sa faca orice pentru a o obtine, reactionand agresiv chiar si cand nu au motive reale. De asemenea, limitele foarte dure incalca nevoia de autonomie a copiilor si trezesc revolta, care se va manifesta in toate situatiile, chiar si cu persoanele mai permisive. Copiii pot deveni frustrati atunci cand nu li se implinesc toate dorintele. Cei care sunt obisnuiti sa obtina usor ceea ce doresc sunt mai sensibili la refuzuri si reactioneaza mai violent decat ceilalti.
Cum sa disciplinam un copil agresiv?
Pentru ca un copil sa nu mai fie violent, trebuie sa ne dam seama care este sursa agresivitatii si ce anume o mentine. In unele cazuri, indeplinirea nevoilor de atentie, incredere, incurajare a copilului poate fi suficienta pentru descurajarea manifestarilor violente. In alte cazuri, este nevoie de masuri mai ferme de disciplinare. O pedeapsa aplicata corect, chiar daca ii creeaza copilului disconfort, este necesara. Pentru a evita efectele negative ale pedepsei, trebuie sa urmaresti cativa pasi:
– Stabileste un set de reguli clare (nu foarte aspre) si explica-i copilului de ce este necesar sa le respecte si care sunt consecintele incalcarii lor. Consecintele se refera la retragerea unor privilegii cum ar fi: daca este agresiv cu copiii la locul de joaca, pleaca acasa.
– Pedepsele trebuie aplicate imediat ce a avut loc comportamentul negativ, astfel va intelege mai usor unde a gresit.
– Vorbeste mult cu copilul, explica-i de ce l-ai pedepsit si ce repercusiuni are comportamentul lui asupra celorlalti. In acest fel, ii dezvolti si empatia, atat de necesara pentru dezvoltarea unor relatii sanatoase cu cei din jur.
– Nu eticheta in mod negativ copilul. In loc sa spui „Esti un copil rau”, este mai util sa spui „Ai facut ceva rau”. Astfel, pedepsim comportamentul, nu copilul.
– Invata-l alternative pozitive si cum te-ai astepta sa se comporte in viitor.
Text: Psiholog Dana Comanescu