Copil extrovertit versus copil introvertit: manifestări și diferențe
Trăim într-o lume care este din ce în ce mai preocupată de felul în care copiii își pot atinge adevăratul potențial, de aceea apar din ce în ce mai multe studii care au ca subiect cercetarea comportamentului copiilor. Fiecare dintre ei are propria personalitate și propriile abilități, propriul temperament, așa că este esențial să cunoașteți foarte bine aceste aspecte pentru a înțelege copiii și pentru a-i putea ajuta.
Primul specialist care a studiat și a publicat concluzii în legătură cu persoanele extrovertite și introvertite a fost psihologul Carl Jung. În principiu este vorba despre faptul că persoanele extrovertite se simt mai bine și în prezența altor persoane, „hrănindu-se” cu energia obținută prin interacțiunea cu acestea, în timp ce persoanele introvertite se simt mai bine atunci când petrec timp singure. Este important să nu pieredm din vedere faptul că niciun om nu este complet extrovertit sau total introvertit, comportamentul putând să difere în funție de context și de împrejurări.
Copil extrovertit – comportament, manifestări
Din punct de vedere al comportamentului copiilor extrovertiți, aceștia manifestă încă de când sunt bebeluși anumite semne ale bucuriei de a interacționa cu alte persoane. Se simt bine în centrul atenției și nu îi place să facă mai nimic atunci când este singur. Pe măsură ce crește, dezvoltă o personalitate prietenoasă și are capacitatea de a-și face foarte mulți prieteni. Cu toate acestea, tind să renunțe foarte ușor la prieteniile respective – o caracteristică pe care părinții nu trebuie să o scape din vedere. Atunci când veți trimite un copil extrovertit să stea singur în camera lui, ca pedeapsă pentru ceva anume, pentru el va fi o adevărată corvoadă.
Copiilor extrovertiți le place să comunice, să vorbească foarte mult cu cei din jurul lor, pentru că îi ajută să se simtă mai în siguranță. În context, pentru ei totul are mai mult sens. Unul dintre aspectele negative ale acestui tip de personalitate este că îi face de multe ori pe copiii să vorbească înainte de a se gândi suficient la ce au de spus. Un copil extrovertit are tendința de a-i întrerupe pe alții când discută, este mai impulsiv și poate să ia adesea decizii greșite din cauza faptului că se grăbește.
Copil introvertit – comportament, manifestări
Pe de altă parte, un copil introvertit va prefera să observe situația înainte de a acționa. Copiii introvertiți își cântăresc mai bine gesturile și vorbele, ceea ce face ca aceștia să ia mai des decizii corecte decât copiii extrovertiți. Pentru ei, activitățile preferate sunt cele care nu presupun un număr mare de participanți. Copilul introvertit va simți nevoia să petreacă timp într-un spațiu numai al lui, doar cu propria persoană. Din perspectiva relațiilor cu ceilalți, copiii introvertiți își fac mai puțini prieteni decât cei extrovertiți, însă mult mai apropiați.
Un copil introvertit, încă din primele luni de viață, va da semne că nu se simte confortabil în prezența unui număr mare de persoane. Cu cât petrece mai mult timp într-un grup mare, cu atât devine mai irascibil. Copiii introvertiți tind să aibă anumite probleme de comportament atunci când ajung să se simtă copleșiți de anumite situaţii sau de numărul mare de oameni din jurul lor. Motivul pentru care copiii introvertiți tind să stea mai izolați atunci când se află într-un grup este acela că au nevoie de spaţiul lor personal, care le conferă siguranța necesară.
Copil introvertit versus copil extrovertit – asemănări și diferențe de comportament
Așa cum am menționat anterior, niciun copil nu este exclusiv introvertit sau extrovertit. Din acest motiv, există mai multe puncte comune (dar și deosebiri) între caracterul și personalitatea copiilor introverttiti sau extrovertiți. De regulă, cei extrovertiți sunt mai spontani și mai sociabili, cei introvertiți fiind mai rezervați și mai puțin sociabili. Cu toate acestea, copiii introvertiți sunt mai sensibili la părerile altor persoane – chiar dacă au o capacitate mai redusă de a se adapta în diverse conjuncturi.
Pentru că își controlează mai greu emoțiile și sentimentele, copiii extrovertiți tind să fie mai agresivi în atitudine. Introvertiții dau dovadă de mai mult autocontrol, dar nu sunt la fel de veseli. Specialiștii recomandă părinților să acorde atenție tipului de comportament manifestat de către copii și să ia măsuri care să-i ajute să se integreze cât mai ușor și mai bine în societate.
Sfaturi pentru părinții care au un copil introvertit
În primul rând, este important ca părinții să înțeleagă dacă cel mic este introvertit sau doar timid; pentru că și un copil extrovertit poate să fie timid. Atunci când copilul dă semne că este introvertit, are nevoie de mai multă pregătire înainte de a merge la un eveniment sau la o petrecere. Având în vedere că va trebui să interacționeze cu alți oameni, este recomandat ca părinții să îi explice din timp ce se va întâmpla acolo. De asemenea, este ideal ca un copil introvertit să ajungă mai devreme în locul respectiv pentru a se putea acomoda. Este bine să i se acorde suficient timp pentru a da un răspuns și să li se explice foarte clar regulile de participare la orice astfel de întâlniri.