Copilaria ne influenteaza alegerile in cuplu
Citind acest titlu, probabil va intrebati care ar putea sa fie legatura dintre copilarie si felul in care ne alegem partenerii de cuplu. La prima vedere, nu pare a exista vreo legatura, nu-i asa? Copilaria a fost atunci, candva, iar relatia de cuplu este acum si aici.
Oare ne influenteaza trecutul prezentul? Cu siguranta, da!
Relatia de dragoste dintre parintii nostri a reprezentat un model pentru noi, un model demn de urmat sau demn de ocolit. Si totusi, chiar daca in mod constient am tot refuzat sa avem o relatie ca cea a parintilor nostri, ne putem trezi ca, in mod absolut inconstient, am ajuns in astfel de relatii si in situatii similare cu ale parintilor nostri.
Daca in copilarie am fost privati de afectiune si rezervorul nostru de iubire este gol, cu siguranta vom cauta parteneri care sa ne copleseasca cu afectiune si dovezi de iubire. S-ar putea ca aceste relatii sa nu mearga, si e normal, pentru ca nu vor avea maturitatea necesara sa supravietuiasca.
Mai mult, vom fi mereu suspiciosi si nu vom avea incredere ca partenerul nostru este sincer.
Daca in copilarie nu am vazut dovezi de afectiune intre parintii nostri, este foarte probabil sa cautam parteneri cu care sa avem relatii mai reci pentru ca asa ne simtim “ca acasa” si pentru ca, la inceput cel putin, nu stim ca o relatie poate arata si altfel.
Daca parintii ne-au sufocat cu afectiune si ne-au transmis mesajul ca este normal sa traim intr-o permanenta dependenta, vom cauta parteneri care sa ne fie mai mult parinti, parteneri care sa ne poarte de grija si sa decida mereu in locul nostru.
Daca parintii nostri erau nemultumiti indiferent de realizarile nostre, este foarte probabil sa ne trezim mereu in relatii in care partenerul este nemultumit si doreste mereu ceva sau altceva.
De cele mai multe ori, viata de cuplu reprezinta un prilej de a repara anumite neajunsuri din copilarie, anumite neimpliniri emotionale, acesta fiind principalul motiv pentru care ne vom angaja in relatii nepotrivite.
Iubirea se invata de foarte devreme, si se invata de la mama. Daca mama este fericita in relatia de cuplu si traieste o iubire matura alaturi de tata, avem toate sansele sa invatam sa iubim sanatos si sa fim pregatiti pentru o relatie de cuplu, mai tarziu. Daca, in schimb, parintii nostri nu au o relatie bazata pe iubire, vom fi afectati in alegerile noastre de mai tarziu.
Bine, bine, dar ce putem face?
In primul rand, este necesar sa constientizam ca aceste alegeri, de parteneri nepotriviti, nu sunt autentice. Facem aceste alegeri pentru a repara niste aspecte din trecut.
Apoi este important sa incercam sa ne rezolvam problemele din copilarie daca acestea ne afecteaza relatia de cuplu. Acest lucru il putem face impreuna cu un psiholog. Impreuna vom reusi sa ne formam noi modalitati de abordare a relatiilor de cuplu.
Apoi avem nevoie sa stim cu adevarat ce ne dorim si ce ne trebuie de la o relatie de cuplu si sa intelegem ca partenerul nostru are o viata distincta de a noastra, cu alte nevoi, asteptari, dorinte si nu este acolo pentru a ne trai viata noastra sau pentru a ne rezolva problemele.
Psiholog Loredana Andrei