Copilul tau nu este de acord cu relatia ta. Ce faci?
Divortul reprezinta unul dintre cele mai stresante evenimente de viata. De cele mai multe ori, cuplurile ajung in pragul divortului atunci cand nu mai gasesc solutii la problemele cu care se confrunta. Statisticile indica faptul ca cel mai adesea partenerul de cuplu este cel care paraseste partenera de cuplu, abandonand, pur si simplu, relatia.
Desi divortul se produce intre doi adulti prin anularea certificatului de casatorie, acesta nu are implicatii doar pentru adulti, ci si pentru copii atunci cand este cazul.
Separarea poate veni sau nu la pachet cu situatii conflictuale. Este important de mentionat ca oricum ar fi, divortul este un eveniment stresant si suparator atat pentru copii cat si pentru adultii implicati.
Conform specialistilor in domeniu, primii doi ani dupa separare sunt caracterizati de o perioada tulbure din toate punctele de vedere ce poate evolua pana la stadiul de criza. Dupa finalizarea celor doi ani, lucrurile incep sa reintre pe fagasul normal. Atat adultii, cat si copiii incep sa se adapteze gradual noilor roluri, relatiilor si altor schimbari in familia in care traiesc.
Chiar daca la prima vedere pare ca divortul va fi o experienta total negativa cu consecinte asupra dezvoltarii copilului si a vietii adultilor, specialistii sustin ca si o familie conflictuala cu ambii parinti presupune o experienta cu incarcatura negativa asemenea divortului. Ambele experiente reflecta o imagine sumbra si incarcata emotional negativ pentru toti cei implicati.
Soarele poate rasari din nou pe strada ta….
Dupa o perioada indoliata dupa finalizarea unui divort, poate veni o zi in care sa simti ca renasti ca atunci cand erai o tanara adolescenta sau un tanar adolescent.
Totul pare minunat. Mintea poate fi usor tulburata de emotiile indragostirii. Doar soarele a rasarit din nou pe strada ta. Frumusetea si fericirea pot fi spulberate rapid.
Atunci cand ai un copil cu care ai construit o relatie timp de mai multi ani, alaturi de care ai trecut atat prin rele cat si prin bune, este necesar sa nu te lasi acaparat sau acaparata in totalitate de noua relatie. Copiii au nevoie de atentia parintilor, au nevoie sa se simta iubiti si protejati.
Atunci cand apare un pretendent la inima mamei sale sau o pretendenta la inima tatalui sau, acestia se pot teme ca isi vor pierde parintele pe care il iubesc atunci cand au cea mai mare nevoie de ea sau de el. Este necesar sa te comporti ca un adult si sa iti pastrezi mintea limpede, astfel incat sa te comporti cat mai realist cu putinta atat in relatie cu noul partener sau noua partenera de cuplu, cat si in relatie cu copilul sau copiii tai.
Ce e de facut?
In primul rand, este foarte important sa discuti cu copilul tau. Ii poti explica ca nimeni si nimic nu va distruge relatia voastra. Asculta-i temerile si accepta-le, asigurandu-l ca ii vei fi alaturi indiferent ce s-ar intampla.
Stiai ca increderea in propriii parinti este unul dintre cele mai pregnante sentimente ale copilului?
Atunci cand copilul simte ca parintele i-a inselat increderea, acesta se simte dezamagit, tradat, neinteles si furios. O forma de respect pe care un parinte il poate demonstra copilului sau este permisiunea de a-si exprima furia si supararea. Reamintesc ca cei trei factori ai unei relatii autentice parinte-copil sunt: increderea, respectul si afectiunea. Daca oricare dintre acesti factori este lezat, atunci si relatia parinte-copil va fi lezata la randul sau.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei