Corpul femeii dupa nastere
Sarcina presupune multe modificari fizice si fiziologice ale organismului matern.
Pe parcursul sarcinii, corpul unei femei sufera modificari semnificative, menite sa asigure conditiile optime pentru dezvoltarea unei noi fiinte. Cele mai importante modificari apar la nivelul sistemului cardiocirculator (creste volumul de sange, creste debitul cardiac, creste frecventa cardiaca), respirator (scade capacitatea pulmonara la finalul sarcinii prin cresterea volumului abdominal, creste frecventa respiratorie), osteo-muscular (cresterea presiunilor la care sun supuse articulatiile, exagerarea lordozei, retentia de fluide ce duce la compresia unor structuri nervoase vulnerabile). Aceste modificari trebuie sa sustina si cerintele noii vieti ce se dezvolta depinzand 100% de corpul mamei.
Modificari ce apar postpartum
Majoritatea modificarilor ce apar in timpul sarcinii revin la normal dupa 6-8 saptamani de la nastere, la sfarsitul perioadei de lehuzie.
- Uterul involueaza fiziologic imediat ce se produce nasterea. Daca imediat dupa nastere uterul ocupa abdomenul inferior pana la ombilic, la doua saptamani de la nastere nu va depasi simfiza pubiana. In tot acest interval si pana la 6-8 saptamani de la nastere, este normal ca mamica sa piarda lohii, chiar daca fluxul nu este constant (eliminarea de lohii este mai mare dupa alaptare).
- Colul uterin ramane moale, prezentand cateva laceratii superficiale la nivelul orificiului extern. Cervixul se contracta incet, ramanand deschis aproximativ 2-3 cm in primele zile dupa nastere (in cazul in care dilatatia colului uterin a fost completa – 10 cm). La o saptamana de la nastere are mai putin de 1 cm. Orificiul extern nu revine la forma initiala.
- Vaginul se retracta incet dupa nastere, dar nu va ajunge la aceeasi dimensiune ca inainte de nastere. La 3 saptamani de la nastere, edemul dispare si vascularizatia locala revine la normal. Daca mamica alapteaza, cel mai probabil va dezvolta o vaginita atrofica din cauza deficitului de estrogeni. Intinderea excesiva a structurilor musculo-fasciale in urma sarcinii si traumei nasterii duce la relaxarea musculaturii. Aceste structuri pot sa nu revina niciodata la statusul dinaintea sarcinii, aceasta ducand la incontinenta urinara, anala sau prolapsul organelor pelvine.
- Peretele abdominal este slabit, lax, imediat dupa nastere, dar de cele mai multe ori isi recapata tonusul de dinaintea sarcinii. Poate persista diastazisul dreptilor abdominali (o distanta crescuta intre cei doi muschi).
- Vergeturile, daca apar, sunt permanente, dar se decoloreaza in timp, de la rosiatice la albicioase-argintii. Pielea de la nivelul abdomenului (sufera cea mai mare intindere) poate sa ramana laxa daca a existat o ruptura extensiva a fibrelor elastice de la acest nivel. Cloasma gravidica va disparea in perioada postpartum, dar timpul este variabil. In timpul sarcinii poate aparea un exces de par la nivelul corpului. In 6-15 luni de la nastere, ar trebui sa se restabileasca patternul normal de crestere a parului.
In medie, o gravida creste in greutate cu 12-15 kg pe parcursul sarcinii. Cele mai multe dintre mamici ajung la greutatea pe care o aveau inainte sa ramana gravide la sase luni, un an de la nastere. Greutatea in exces dupa nastere este o problema pentru multe femei si a dus la o „epidemie” de obezitate in tarile dezvoltate. La 6 luni de la nastere, aproximativ jumatate dintre femei au cu aproximativ 4,5 kg mai mult decat inainte de sarcina, iar mai mult de un sfert au peste 9 kg in plus. Jumatate din aportul ponderal din timpul sarcinii se pierde in primele 6 saptamani de la nastere, apoi cu o rata mai mica, pana la 6 luni.
Factori de risc pentru un exces ponderal dupa nastere sunt:
- castig ponderal excesiv in timpul sarcinii;
- rasa neagra;
- obezitatea (index de masa corporala crescut);
- renuntarea la fumat in timpul sarcinii;
- multiparitatea si timpul scurs intre sarcini;
- varsta mamei.
Cea mai buna strategie pentru a ajunge la greutatea dinaintea sarcinii include dieta si activitatea sportiva. Urmarea unei diete pentru slabit, combinata cu sportul, faciliteaza scaderea in greutate si pare sa fie sigura si in cazul mamelor ce alapteaza. Sportul are avantajul de a imbunatati statusul cardiorespirator al mamei si de a prezerva masa musculara, in timp ce dieta (in sine) doar reduce tesutul gras. Activitatea sportiva poate fi inceputa la 6-8 saptamani de la nastere, in cazul nasterii vaginale, si la 3 luni de la operatia cezariana. Intensitatea exercitiilor fizice trebuie sa creasca progresiv. Aerobicul si activitatile de tip „cardio” sunt cele recomandate. Alaptatul, pe langa beneficiile majore pentru bebelus, poate ajuta mamicile sa scada in greutate. Corpul unei femei consuma intre 400 si 600 kcal/zi doar pentru producerea laptelui. Femeile care alapteaza au un exces ponderal mai scazut fata de cele care nu au alaptat la un an de la nastere.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie