Cosmarurile si efectele asupra somnului
Cosmarurile sunt vise cu continut viu si deranjant pentru persoana care le traieste. Ele sunt mai frecvente la copii, dar pot fi intalnite si la adulti. Acestea implica, de obicei, trezirea imediata si amintirea visului. Sunt insotite de modificari fiziologice ca transpiratie, cresterea tensiunii arteriale, agitatie etc. De obicei, copilul tipa si este ingrozit timp de cateva minute bune pana reintra in starea de relaxare si se poate intoarce la somn. Cosmarurile pot fi asociate cu somnambulism. In timpul somnambulismului, amintirea visului este vaga sau lipseste. In timpul cosmarurilor, imaginile detaliate vii si infricosatoare ne pot crea o stare de panica si teama care poate persista si dupa trezire.
Cosmarurile la copii si la adulti
La copii, fenomenul poae fi cauzat de o poveste cu final tragic sau cu personaje grotesti pe care au ascultat-o pe timpul zilei, o emisiune TV sau un film infricosator sau chiar o stare de anxietate cauzata de conflictele din familie sau de alte evenimente negative, cum ar fi, de exemplu, separarea parintilor sau decesul unui membru al familiei.
La adulti, cosmarurile sunt mai putin intalnite, tocmai datorita maturizarii intelectului, a capacitatii de intelegere, a proceselor cognitive dezvoltate. Studii medicale in domeniul fiziologiei viselor au aratat ca deblocarea viselor depinde de importanta intelegerii acestora si acceptarii. Visul este, de fapt, un proces de continuare a gandurilor noastre care se deruleaza pe timpul zilei.
Cosmarurile: de ce apar?
Cosmarurile apar atunci cand ne gandim la probleme dificile si incercam sa le rezolvam. Adesea, incercam sa ignoram problemele noastre dificile, sa le minimizam, dar cand suntem adormiti si suntem, de fapt, singuri cu propriul nostru creier, acesta ne transmite ceea ce a ramas netransmis sau ceea ce am incercat sa ignoram pe timp de veghe. O alta cauza a cosmarurilor mai poate fi un conflict psihologic nerezolvat.
Insa nemultumirile, problemele afective, problemele cu parintii, cu persoana iubita, problemele din sfera imaginii de sine, evenimentele negative de viata (decese, divort, boli, probleme de natura juridica etc.) nu sunt singurele cauze ale cosmarurilor. S-a mai constatat ca obiceiurile alimentare proaste pot contribui, de asemenea, la cresterea frecventei acestor episoade de teroare. Mancatul noaptea tarziu este un obicei alimentar prost. Mancarea bogata in carbohidrati la ore tarzii din noapte poate creste activitatea creierului. Cosmarurile la adulti pot fi si spontane, insa, in general, ele sunt declansate de factori psihologici, cum ar fi anxietatea si depresia sau o alimentatie proasta.
Creierul si cosmarul
Cosmarurile apar mai mult in ultima treime a noptii cand somnul este mai profund. Amigdala care regleaza lobii frontali ai creierului pare a fi vinovata atunci cand vine vorba de cosmaruri. Studii neuroimagistice ale creierului in timpul visului arata amigdala foarte activa. Patrick McNamara, axat pe studiul cosmarurilor din timpul somnului, subliniaza rolul amigdalei in manipularea proceselor negative cum ar fi frica si agresiunea.
Simboluri in cosmaruri
Este destul de des intalnit in cosmar simbolul mortii. Moartea este, in mod tipic, o schimbare majora sau ceva care se termina − depinde de interpretare. Un sfarsit neasteptat, un final fortat, o schimbare fortata, toate declanseaza cosmaruri. Cosmarul mai poate aparea si in legatura cu o problema dificila din trecutul nostru. Conflictele nerezolvate nu dispar. O trauma, o suferinta, faptul ca te-ai simtit respins de parinti, neiubit, traume nedepasite din trecut care pot fi insotite de sentimente de nesiguranta sau un mod de cautare permanenta de validare emotionala, sau validare a convingerilor personale, slaba capacitate de a face fata criticilor isi pun amprenta asupra personalitatii. Pentru intelegerea viselor, este necesar sa ne intelegem personalitatea, evenimentele trecute, dar si cele prezente prin care trecem, modul de a ne raporta la ele si la ceilalti oameni.
Text: Sabou Ionela-Janina, psiholog