Craciunul – atunci si acum!
Astazi, sarbatoarea Craciunului simbolizeaza o oprire intr-un spatiu si timp incarcat de magie, de generozitate si de iubire. Este perioada in care aproape intreaga suflare umana sarbatoreste nasterea lui Iisus Hristos. Aceasta sarbatoare se asociaza cu o serie de obiceiuri profund impamantenite cum ar fi impodobirea bradului, mersul cu colindul sau oferirea de cadouri celor dragi.
Pe teritoriul romanesc, Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Odata cu debutul lunii decembrie, un freamat, la inceput abia imperceptibil, cuprinde parca intreaga lume. Colindele de Craciun sunt un mijloc prin care se prevesteste venirea sarbatorilor.
In supermarketuri si in malluri, produsele specifice sarbatorii Craciunului incep a fi promovate de foarte devreme, inducandu-i cumparatorului ideea ca sarbatoarea bate deja la usa. Luminitele de Craciun, fotografiile cu Mos Craciun sau raioanele cu produse tematice, toate la un loc aduc Spiritul Craciunului, un concept care a fost meticulos creat de marketingul inteligent din ultimele decenii si care, inevitabil, pune stapanire peste intreaga populatie.
Cu toate acestea, sarbatoarea are ca centru de greutate familia. Craciunul este ocazia ideala pentru membrii familiilor de a se reintalni, uneori dupa perioade lungi de despartire.
Craciunul, o sarbatoare internationala
Obiceiurile de Craciun au fost adaptate dupa necesitati in diversele colturi ale lumii.
– Mos Craciun nu vine cu sania trasa de reni in Australia, ci pe o placa de surf.
– Australienii isi impodobesc casele cu feriga, frunze de palmier sau cu alte flori de sezon.
– In China si in Japonia, pomii de Craciun introdusi de misionarii vestici in secolele XIX-XX erau impodobiti cu decoratiuni complicate din hartie. India in schimb a inlocuit bradul cu copacii de mango sau cu bambusii, iar casele le erau decorate cu frunze de mango.
– Craciunul este un fastuos festival al verii si in Brazilia, care include picnicuri, jocuri de artificii, precum si o procesiune solemna a preotilor la miezul noptii.
Craciunul de atunci si de acum…
In trecut, accentul se punea mai ales pe semnificatiile traditionale ale sarbatorii Craciunului, implicand o puternica nuanta religioasa. Astazi, lucrurile sunt intens mediatizate, cosmetizate si economic exploatate.
In trecut, colindatorii erau onorati in casele oamenilor cu felii de cozonac, nuci si bomboane. Astazi, banii constituie rasplata cea mai asteptata. In caz contrar, colindatorii se simt neapreciati de gazde.
In trecut, bucuria copiilor se rezuma la mirosul cald de cozonac si, mai tarziu, la mirosul de portocala proaspat decojita, astazi portocala este deja o normalitate in orice sezon al anului. In prezent, pretentiile fata de tolba Mosului au crescut considerabil. Nu ne mai multumim cu portocale, dulciuri si o jucarie. Dorintele au devenit consistente si scumpe, precum telefoane mobile moderne, laptopuri, tablete si lista poate continua.
Este important sa nu uitam semnificatia reala a sarbatorii de Craciun, a reuniunilor familiare si a placerii de a impartasi cu oamenii dragi masa sfanta de Craciun.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei