Cravata, papionul, esarfa diferentiaza personalitatea masculina
In lumea barbatilor exista cateva accesorii care isi pun amprenta asupra personalitatii acestora, evidentiind particularitatile si trasaturile specifice. Ne vom referi la accesoriile purtate la gat de catre barbati, si anume: papionul, cravata si esarfa.
-Papionul, in general, este purtat de avocati, profesori, arhitecti, politicieni si inca alte cateva categorii. Papionul evoca imaginea profesorului, intelectualului rafinat, purtat la un frac sau o palarie eleganta, sau la un costum, insa in prezent acesta a inceput sa fie purtat de catre baieti chiar la blugi si pantofi sport. Tendinta actuala este de a asorta un astfel de accesoriu la un stil vestimentar care da o anumita nota personalitatii masculine. Poate ca multi barbati si-ar dori sa poarte papion, insa nu tot atat de multi au curajul sa o faca. Se pare ca purtarea unui asemenea accesoriu, usor iesit din comun, trebuie insotita de o nota de curaj si de incredere in sine pentru a experimenta. In general, aceste atitudini se datoreaza intr-o relatie faptului ca iubirea, acceptarea, increderea sunt reciproce iar individul are o buna impresie despre sine insusi, despre corpul sau, despre modul cum arata. Chiar daca este vorba despre un eveniment formal, care impune o tinuta sobra, de maxima eleganta, sau despre un eveniment monden, sau chiar un tip de job artistic sau intelectual, papionul va da o nota de entuziasm la tinuta aleasa, in functie, bineinteles, si de culoarea aleasa. Ce-i drept, la locul de munca, purtarea papionului iese putin din tipare, mai ales in cazul in care majoritatea barbatilor poarta cravata sau o tinuta lejera care nu impune accesorii de acest tip. Putem vorbi despre tipuri sau locuri de munca unde prezenta unei tinute cu papion ar putea starni controverse sau atitudini hilare. Dar acest accesoriu va face intotdeauna un tandem bun cu un buchet de flori, in situatia unei intentii de a cuceri o femeie; fie ca este o invitatie la teatru, fie la cina, fie la o festivitate, femeilor le place aceasta tinuta; chiar un sacou sport va arata grozav cu un papion si are perpective bune de a impresiona si de a atrage atentia femeii. Ca o figura de stil, femeia il asociaza cu un cadou legat cu fundita, un cadou meritat de ea si pe care il astepta. Se pare ca vremurile cand barbatii impresionau femeile aratandu-si muschii bine lucrati in sala s-au cam dus, noua tendinta fiind de a impresiona prin sensibilitate. Multi dintre barbatii de astazi sunt usor efeminati. Nu numai ca fizicul lor este mai plapand si mai sensibil, insa preferintele in spectrul vestimentatiei nu cauta neaparat semne de putere si autoritate. Se poarta pantalonii slim, frizurile italiene, culoare roz a lenjeriei intime etc.
-Esarfa a fost purtata la inceput de catre marinari sau cercetasi; in inalta societate britanica, esarfa era purtata ca un accesoriu care oferea distinctie; iar pistolarii din Vestul Salbatic foloseau in jurul gatului un batic sau o bandana. Putem spune ca esarfa este simbolul atitudinii puternice, a tinutei sport dar si a distinctiei clasei sociale. In prezent, acest accesoriu ofera un stil atractiv tinutei casual, scoate in evidenta un stil formal, elegant, dar cu o nota distinsa, o nota de lejeritate, pe care unii dintre reprezentantii sexului puternic nu o agreeaza sub pretextul ca nu face o distinctie clara intre casual si formal. O esarfa asortata cu batista de matase din buzunarul de la piept poate da o nota de eleganta, bun gust si rafinament unei tinute. O esarfa subtire poate completa un pulover decoltat si poate da o nota sport, practica, tinutei respective. Culorile, tipurile, tesaturile din care sunt facute esarfele diferentiaza stilurile personale si personalitatea fiecarui purtator. Unii barbati prefera esarfele in carouri sau in patratele alb-negru, ceea ce confera tinutei o nota de eleganta britanica. O nuanta deschisa si o tesatura fina a unei esarfe sunt specifice barbatilor impozanti, acest tip de esarfa pretandu-se celor care ocupa pozitii de conducere. Totodata, purtarea esarfei arata ca persoana se ingrijeste de optimizarea stilului personal si este in pas cu notiunile de stil vestimentar. Ea ofera atat un confort personal celui ce o poarta, cat si un plus de eleganta si stil. Totodata, este specifica barbatilor ce manifesta curajul de a se afirma.
-Cravata, solutia clasica la care apeleaza cei mai multi barbati… poate peste trei sferturi din populatia masculina din lumea intreaga a ajuns sa fie considerata simbolul masculinitatii, incepand cu secolul XIX in Franta. Farmecul cravatei este dat de modul cum este asortata vestimentatiei; lungimea, latimea, modul cum este facut nodul cravatei si accesoriile suplimentare cum ar fi acul sau agrafa fiind asociate cu personalitatea fiecarui barbat, cu imaginatia acestuia si creativitatea. Tendinta actuala este de a se purta cravate slim, care dau o nuanta sofisticata garderobei masculine. Cravatele mai late si cu un nod mai voluminos pun in lumina personalitati business, fiind potrivite pentru protocoale, marcand un stil elegant si concis. Barbatii cu simtul umorului, cu o atitudine mai flexibila si cu o lejeritate in relationarea interpersonala adopta cravate in dungi, carouri, buline sau cu diferite modele sau chiar desene haioase. Bineinteles ca barbatii probeaza diferite modele si moduri de a-si aranja cravata, fiind accesoriul vestimentar care permite punerea in valoare a creativitatii, astfel incat sa nu se plictiseasca si sa le valorifice potentialul.
Deci, ce purtam? Papion, cravata, esarfa?
In functie, bineinteles, de situatie, de locul unde ne aflam, de tinuta care se impune sau de starea de spirit pe care o avem, aceste accesorii pot fi purtate in modele si culori care sa aduca note de originalitate personalitatii fiecarui barbat care le incearca, dar fara a uita un amanunt, si anume: cel mai bun accesoriu pe care orice om il poate purta este un pic de incredere.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala