Credinte populare despre venirea berzei
1. Daca te relaxezi, vei ramane insarcinata!
Este adevarat ca stresul afecteaza sistemul reproducator al oamenilor in ceea ce priveste starea si concentratia de hormoni ai fertilitatii. Cu toate acestea, stresul nu este una dintre principalele cauze ale infertilitatii. Ca si prioritate la nivel de capacitate a femeii de a ramane insarcinata, avem pe primele locuri varsta si sanatatea acesteia.
2. Toate cazurile de infertilitate au o explicatie clara!
Din pacate, se poate intampla ca o cincime din cazurile de infertilitate sa nu poata fi explicate rational din punct de vedere stiintific. In ciuda acestui diagnostic dramatic, exista posibilitatea ca perechea sa poata concepe pe viitor un copil.
Imposibilitatea de identificare a cauzelor care declanseaza infertilitatea anumitor cupluri simbolizeaza, de fapt, ca, in prezent, mijloacele tehnice si medicale sunt oarecum depasite de unele cazuri de infertilitate desprinse din realitate.
3. Femeia este responsabila de majoritatea problemelor de fertilitate!
Aceasta credinta este eronata si in mod clar irationala. In realitate, cazurile de infertilitate se datoreaza in mod egal atat femeilor, cat si barbatilor.
De asemenea, exista anumite situatii in care niciunul dintre parteneri nu poarta vreo vina. Este vorba, pur si simplu, de cauze necunoscute sau de incompatibilitatea chimica dintre parteneri.
4. Contraceptivele pastreaza fertilitatea in stare pura!
Utilizarea contraceptivelor este benefica din multe puncte de vedere. Insa conservarea fertilitatii nu reprezinta unul dintre beneficiile folosirii contraceptivelor.
Chiar daca o femeie foloseste sau nu metode contraceptive, rezerva ei ovariana scade treptat cu fiecare luna a vietii ei in mod inevitabil.
5. Daca o femeie este deja mama, atunci ea este in mod cert fertila!
Conform specialistilor in domeniu, o sarcina anterioara inseamna simplul fapt ca o femeie a fost fertila la un moment dat in viata ei. Acest lucru nu garanteaza insa ca aceasta femeie este sau va fi fertila in incercarile ulterioare de a ramane insarcinata. Acelasi lucru este valabil si in cazul barbatilor.
Un alt aspect al problematicii puse in discutie il reprezinta infertilitatea secundara. Cu alte cuvinte, este vorba despre incapacitatea de a concepe un copil sau de a duce la bun sfarsit o sarcina dupa concepere si/sau nasterea unuia sau mai multor copii.
6. O femeie de 40 de ani “sanatoasa tun” este fertila!
Un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si o activitate fizica moderata reprezinta conditii esentiale pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate. Cu toate acestea, varsta este prioritara, fiind poate factorul cel mai important.
Spre exemplu, s-a constatat faptul ca, la 45 de ani, o femeie va avea mai putin de 5% sanse de a ramane insarcinata si peste 70% risc de avort.
7. In problematica fertilitatii, varsta barbatului este nesemnificativa!
Spre surprinderea unora, cercetari recente din domeniul fertilitatii au demonstrat ca barbatii peste 40 de ani prezinta un risc crescut de a avea copii cu anomalii cromozomiale care sa determine avortul la partenera.
De asemenea, s-a constatat ca afectiunile de autism si schizofrenie sunt mai frecvente la copiii nascuti din tati in varsta de peste 40 de ani.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei