Crezi că ai atacuri de panică? Iată ce trebuie să știi.
Atacurile de panică sunt acele episoade de teamă, anxietate sau neliniște, care apar brusc și revin constant, declanșând posibile reacții fizice severe, chiar dacă nu există o cauză reală sau un pericol iminent. Sunt situații în care atacurile de panică pot fi destul de periculoase, pentru că sunt momente în care simțim că putem pierde controlul, că suferim un infarct sau chiar că murim.
Cei mai mulți dintre oameni au unul sau două atacuri de panică de-a lungul vieții iar problema dispare de la sine, de cele mai multe ori odată cu situația care a generat starea respectivă. În cazul persoanelor care se confruntă constant cu astfel de neplăceri, este posibil să fie vorba despre „tulburarea de panică”.
Care sunt simptomele care ar trebui să te îngrijoreze?
Factorii care favorizează atacurile de panică pot avea legătură cu istoricul familial din acest punct de vedere. Stresul exagerat, supărările, evenimentele care ne traumatizează, schimbările majore care au loc în viețile noastre, fumatul, alcoolul și cofeina, toate acestea pot conduce către „tulburarea de panică”.
Simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit și care ar trebui să te trimită la un consult medical de specialitate sunt multiple: palpitații, tremurat, durere în piept, hiperventilație, transpirație, frica de moarte sau de a pierde controlul, respirație greoaie, greață, frisoane, crampe abdominale, amețeală, dureri de cap, senzația că te detașezi de realitate sau teama de spații deschise (agorafobia).
Este greu să te descurci cu atacurile de panică, așa că nu ezita să ceri ajutorul și să urmezi un tratament adecvat, indicat de medic.