Cu bebe la piscina: sfaturi utile
In ultima vreme, din ce in ce mai multi parinti opteaza ca bebelusii lor sa faca cunostinta cu inotul de la varste cat mai fragede. Inotul este benefic pentru cei mici pentru intarirea musculaturii corpului, imbunatatirea coordonarii miscarilor si introducerea precoce a unei forme aparte de interactiune si socializare.
Conform unor date, bebelusii sunt gata pentru lectii de inot inca din primele saptamani de viata, majoritatea bazinelor acceptand copii incepand cu varsta de 6 saptamani. Parintii au posibilitatea de a insoti bebelusul la bazin sau de a opta pentru colaborarea cu un instructor specializat in lucrul cu copiii mici si bebelusi.
Cateva sfaturi si reguli pentru piscine:
- Pentru sanatatea copilului dumneavoastra si a celorlalti utilizatori ai bazinului, copilul nu trebuie dus la inot atunci cand nu este in perfecta stare de sanatate. Virozele respiratorii si digestive sunt cele mai intalnite afectiuni ale grupelor mici de varsta, asa ca, daca bebelusul face febra, are tulburari respiratorii sau digestive, va fi ferit de bazin, putand sa revina la 48 de ore de la insanatosire.
- Pregatirea bebelusului pentru prima sedinta la bazin o veti face treptat in fiecare seara la baita, incercand sa faceti timpul petrecut de bebelus in apa cat mai placut.
- Pentru a putea mentine regulile de igiena la bazin, bebelusul va trebui sa fie imbracat cu un tip special de chilot de baie care permite purtarea unui scutec de unica folosinta pe dedesubt.
- Copiii cu varsta sub 1 an vor avea nevoie de un bazin cu apa incalzita, in special cei mai mici de 6 luni care au nevoie de o temperatura a apei de 31-32 de grade.
- In cazul in care, in timpul verii, bazinul este descoperit, bebelusului i se va aplica obligatoriu pe tot corpul crema de protectie solara si va purta palariuta pe cap.
- Este bine sa aveti la dispozitie un loc pentru a oferi bebelusului o masa sau o gustare, fie ca este vorba de alaptat, o masa la biberon sau o gustare pentru bebelusii mai mari. Majoritatea devin infometati dupa efortul depus in apa.
- Pentru inceput, este bine sa va orientati catre bazine care lucreaza de regula cu bebelusi si copii mici, ei avand recuzita necesara, diverse dispozitive si jucarii de flotare, adaptate varstei.
- In cazul in care nu va simtiti destul de siguri pe aptitudinile acvatice, este bine sa va adresati unui instructor pregatit.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru