Cu dragostea nu te joci! Traditii de Valentine`s day in lume
Dragostea este un sentiment care nu tine cont de diferentele dintre oameni, nu tine cont de nationalitate, religie, credinta. Ziua indragostitilor este o zi pentru toti iubitorii din intreaga lume. 14 februarie se apropie si peste tot in lume aceasta zi este sarbatorita si, bineinteles, mult asteptata.
Cu dragostea nu te joci! – ar spune orice indragostit, pe chipul caruia se observa usor entuziasmul in asteptarea unei astfel de sarbatori, planificand cu zile/saptamani inainte o mica sau mai mare surpriza pentru „jumatatea inimii sale” si dorind ca lucrurile sa iasa perfect.
Ziua indragostitilor a aparut in Statele Unite, insa, devenind foarte populara, ea s-a extins ca sarbatoare universala si in alte state de pe alte continente.
In Statele Unite si Canada, aceasta zi mai este numita si ziua „declaratiilor de dragoste”, oamenii de toate varstele asteptand cu bucurie aceasta zi pentru a le putea oferi celor dragi declaratii, facandu-i sa se simta speciali si iubiti. Chiar si copiii sarbatoresc aceasta zi, atat la scoala cat si cu prietenii, prin schimbul de carti, cadouri sau dulciuri, iar adolescentii merg la petreceri organizate, oferind daruri iubitelor. Adultii folosesc acest prilej pentru a pecetlui iubirea prin logodna.
In Europa, maniera in care se sarbatoreste aceasta zi este similara celei din Statele Unite ale Americii. Germania si Spania sarbatoresc prin schimb de cadouri, bomboane de ciocolata, trandafiri si alte flori, iar tari precum Marea Britanie si Franta au tendinta de a materializa mai putin in cadouri aceasta sarbatoare si mai mult prin schimbul de versuri, poezii, scrieri de dragoste cuprinse in mici brosuri sau mici publicatii, insa si aici se intalnesc produse de cofetarie sau patiserie ce au amprenta si simbolul acestei zile. Italia foloseste aceasta zi pentru oficializarea declaratiilor de dragoste, cuplurile anuntandu-si logodna in fata prietenilor si familiei.
Danemarca si Scotia sarbatoresc intr-o maniera mai activa prin petreceri ocazionate de aceasta zi, persoanele implicandu-se in diverse jocuri sociale cum ar fi extragerea numelui unui posibil partener dintr-o palarie, sau schimbul unor note de dragoste pline de umor, semnate codat. In cazul cand se ghiceste acea semnatura, se primeste un premiu.
In Asia, se sarbatoreste Ziua indragostitilor in tari precum Japonia si Coreea. Femeile impart bomboane de ciocolata sau flori colegilor sau prietenilor de sex masculin, iar la aceeasi data, in luna martie, barbatii sunt asteptati sa intoarca gestul. In Coreea, se sarbatoreste nu doar ziua de 14 februarie, ci si 14 martie, inclusiv ziua de 14 aprilie pentru cei care nu primesc niciun cadou de la perechile lor, considerandu-se a fi ziua neagra a indragostitilor.
In Australia, Ziua indragostitilor nu are insemnatate doar pentru indragostiti, ci este, de asemenea, ocazie de a consolida dragostea si afectiunea intre membrii familiei, prieteni, colegi si vecini. Flori, versuri, carnavaluri, festivitati, dulciuri, petreceri etc – australienii sarbatoresc cu mare fast si in mare stil ziua dragostei.
In Romania, tentatia de a importa obiceiurile prilejuite cu ocazia Zilei indragostilor a fost destul de mare. De cativa ani, sarbatoarea iubirii are din ce in ce mai multi adepti si la noi in tara. Persoanele care tin cont de ea isi exprima dragostea in moduri deosebite, in functie de cum alege fiecare, de la cadouri inedite pana la alte fapte, actiuni, gesturi, ce reprezinta dovezi ale iubirii. Din ce in ce mai multi romani aleg sa-si oficializeze logodna sau casatoria cu ocazia acestei zile.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala