Cu moralul la pamant! Nefericire, tristete sau depresie
Cu moralul la pamant”, este o expresie folosita atunci cand am suferit un esec, o nedreptate, o pierdere, cand suntem nemultumiti, tristi, depresivi, energia ne este la pamant, ne pierdem interesul si nu mai gustam placerea, suntem apatici, abatuti, melancolici. Oricare ar fi termenul ce se apropie cat mai mult de starea – cu moralul la pamant – intalnim o caracteristica comuna si anume lipsa emotiei. Este de fapt o stare de apatie, de apasare, de greutate a corpului, o aplatizare emotionala, iar in relatiile romantice este folosit acest termen atunci cand dragostea incepe sa se stinga, dipare incetul cu incetul, iar partenerii isi dau seama ca nu merita efortul sa se mai infurie, sa exteriorizeze furia, sa consume energia sau pasiunea.
Spunem ca atunci cand suntem cu moralul la pamant de fapt, suntem fara emotii, insa aceasta stare de apatie este ea insasi o emotie si nu este deloc o emotie de ignorat, deoarece ea poate fi precursorul unei depresii, iar adancirea in depresie ne poate conduce catre o gaura neagra fara iesire.
Apatie, nemultumire, vina, viata este incadrata ca fiind plictisitoare si goala, apar sentimente de inutilitate, nu mai este gasit sensul vietii…..observati progresivitatea in agravarea starii?
Apatia si tristetea se pot instala incet, insa de cele mai multe ori persoanele prinse in astfel de stari nu recunosc ci se simt indreptatiti sa ramana acolo in acea stare (datorita evenimentelor care le-au marcat) scufundandu-se progresiv mai mult si mai mult, incat devin din ce in ce mai putin implicati in viata sau din ce in ce mai putin incantati de viata pe care o traiesc. Multe persoane care ajung la depresii grave nu au stiut sa recunoasca semnalele incipiente ale acesteia. Nu au stiut ca depresia debuteaza cu o tristete sau cu o stare de apatie prelungita, nu au fost pregatite sa observe aceste semnale si sa ceara in astfel de cazuri ajutor de specialitate. Se poate intampla ca nici persoanele din jur sa nu fie pregatite in acest sens – sa recunoasca semnale ale depresiei si sa ofere sprijin in ideea de a trimite persoana catre specialisti ce pot sa ii acorde un tratament adecvat (medici sau psihologi).
Indicatori ce iti pot fi de ajutor sa identifici apatia:
- Interesele si hobby-urile obisnuite nu mai sunt interesante sau distractive
- Te simti nemotivat la locul de munca
- Performanta la locul de munca incepe sa scada simtitor
- Intarzieri repetate in a actiona sau a-ti urma un scop, amanari.
- Petreci mai mult timp in fata televizorului, sau pe calculator la jocuri decat in natura.
- Te simti frustrat, jenat, in compania prietenilor care au ceva interesant in viata lor, povestesc despre asta, le face placere sa impartaseasca cu ceilalti despre viata lor; eviti aceste persoane deoarece te face sa te simti incomod.
- Te complaci in activitati rutiniere, gasesti acivitati cu care sa iti umpli timpul, sa te tina ocupat(a), pentru a evita sa te concentrezi pe ce vrei cu adevarat de la viata.
- Eviti comentariile celor din familie, sau de la prieteni care vor sa te ajute sa fii mai motivat(a).
- Citesti carti si articole de auto-ajutorare, urmaresti sfaturi, recomandari ale psihologilor sau terapeutilor insa nu aplici nimic sau consideri nepotrivit pentru tine.
- Mananci mult si faci putina activitate fizica sau deloc.
Nu ramaneti prinsi in starea de tristete (chiar daca argumentarea pe care o veti aduce este ca sunteti indreptatiti sa va simtiti asa…) deoarece aceasta stare poate fi insidioasa si isi va largi teritoriul, va cuprinde mai mult si mai mult din fiinta dvs. pana cand veti fi in imposibilitatea de a-i face fata. Tristetea si apatia asociate cu emotii secundare ca rusinea, vinovatia si stima de sine scazuta sunt cai alunecoase catre depresie. Invatati sa recunoasteti semnele depresiei!
Citeste si Care este cea mai puternica emotie? Tristetea, durerea, dragostea…
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog