Cultivarea inteligentei emotionale, o strategie de succes in atingerea fericirii in cuplu
Cultivarea inteligentei emotionale este esentiala pentru viata si sanatatea fiecaruia dintre noi in ceea ce priveste stabilirea si mentinerea unor relatii interpersonale trainice si armonioase. Astfel, avem garantat succesul in viata.
Pasii care e necesar a fi parcursi reprezinta metode practice privind dezvoltarea inteligentei emotionale. Acestia sunt:
Pasul 1: Constientizarea emotiilor presupune trairea autentica a propriilor emotii prin exercitii specifice de constientizare a senzatiilor corporale.
Pasul 2: Acceptarea emotiilor vizeaza asumarea responsabilitatii propriilor trairi afective. Dupa constientizarea propriilor emotii, un pas foarte important este acceptarea lor, atat a celor placute sau pozitive cat si a celor neplacute sau negative. Insa nu vorbim aici despre o acceptare prin resemnare sau indulgenta sau superficialitate, ci prin integrare. Cu alte cuvinte, este vorba despre considerarea emotiilor negative ca facand parte din identitatea proprie la fel de mult ca si cele pozitive. De ce? Pentru ca si acestea stau la baza deciziilor, actiunilor si relatiilor unei persoane.
Pasul 3: Constientizarea activa a starilor afective consta in exteriorizarea emotiilor si constientizarea starilor afective, a cauzelor acestora, a realitatii contextuale si existenta unui echilibru interior al persoanei.
Pasul 4: Empatia presupune trairea propriei experiente emotionale, dar raportata la sentimentele si la nevoile celorlalti. Ea vizeaza intelegerea celuilalt, participarea la problemele sale emotionale fara implicarea in rezolvarea acestora.
Negarea emotiilor negative, o mare greseala
A nega emotiile negative reprezinta o eroare din mai multe puncte de vedere:
-
negarea nu impiedica emotiile negative sa se exprime; dimpotriva, integrandu-le, vor putea fi gestionate;
-
a le nega constrange persoana sa risipeasca multa energie in mentinerea frumoasei fatade construite si in spatele careia se ascunde de ea si de ceilalti; invers, a le integra o va scuti de aceasta risipa de energie si o va elibera, deoarece o astfel de fatada este totodata si o inchisoare;
-
negarea emotiilor negative inseamna totodata si amplificarea lor, in timp ce integrarea lor ofera persoanei posibilitatea de a le infrunta analizandu-le;
-
negarea mentine persoane in falsitate si vanitate; din contra, integrandu-le aceasta devine autentica si modesta;
-
negarea emotiilor negative este o dovada de intoleranta fata de propria persoana si, drept urmare, fata de ceilalti; invers, a le integra determina toleranta fata de propria persoana dar si fata de ceilalti.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei