Cultivarea la blastocisti
Cultivarea la blastocisti este una dintre tehnicile de reproducere asistata cu cea mai mare cautare.
In primul rand, cultivarea extinsa a embrionilor pana la stadiul de blastocist are numeroase beneficii:
– Selectie naturala a embrionilor (ajung in acest stadiu daca embrionii au potential de dezvoltare, intre 20-50 din numarul lor)
– Sincronizarea stadiului embrionar cu tractul genital feminin (inducerea stresului celular al embrionilor)
– Minimizeaza timpul de expunere a embrionilor la mediul uterin hiperstimulat
– Reducerea contractiilor uterine (se reduc sansele ca embrionul sa fie eliminat)
– Rate crescute de implantare (se reduce numarul de embrioni transferati)
– Creste eficienta FIV-ului
Cu toate ca embrionii la 72 h (3 zile) pot intruni toate criteriile de calitate de top ca: 8 blastomere, blastomere egale, fara fragmentatii, de multe ori ei nu sunt capabili sa ajunga la stadiul de blastocist.
Daca numarul initial de embrioni este mic (2-4), nu este necesara o selectie prin activarea la blastocist. Nu se transfera mai mult de 2 blastocisti de calitate foarte buna. Blastocistii sunt foarte sensibili si nu se vitrifica decat blastocistii de foarte buna calitate, altfel ei nu vor supravietui la decongelare. Stadiul intermediar intre un embrion de ziua a 3-a si primul stadiu de blastocist este morula.
Numarul celulelor creste foarte mult si spatiul intercelular incepe sa se umple cu un lichid delimitand o cavitate numita blastocel. Celulele vor forma o portiune numita masa centrala (inner mass) din care se va forma viitorul fat si trofoblast din care ia nastere placenta. Blastocistii parcurg si ei diferite trepte de dezvoltare. In ultimul stadiu, ei vin si adera la endometrul uterin, dupa care incepe nidatia acestora in grosimea peretelui uterin.
Deci cultivarea embrionilor pana la stadiul de blastocist aduce reale beneficii.
Text: Monica Dascalescu – Embriolog Senior Columna Medical Center