Cum adormi un bebelus?
Pentru unii parinti, adormirea bebelusului se transforma intr-o misiune aproape imposibila. Incercarea de a-l aduce pe Mos Ene pe la gene este presarata cu multe provocari si impedimente, lasand parintii, la capatul acestui supliciu, epuizati si obositi. Refuzul categoric al bebelusilor de a se lasa cuprinsi de vraja somnului stimuleaza imaginatia parintilor in cautare de metode inedite de adormire.
Iata cateva metode de adormit copiii care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului:
- Leganatul – este o metoda de adormit care nu se invecheste niciodata. Leganatul este eficient, fie ca plimbi copilul in brate prin casa, fie ca folosesti un patut. O achizitie moderna o reprezinta leaganul cu vibratii care induce somnul bebelusilor prin miscari constante si ritmice.
- Muzica – poate acompania cu succes leganatul sau poate fi folosita ca metoda separata. Poti incerca cu muzica clasica sau cantecele de leagan, in functie de preferintele bebelusului.
- Zgomotul alb – este un truc folosit de multi parinti. Bebelusul este obisnuit din burtica cu un zumzet continuu, cum ar fi bataile inimii sau miscarile intestinelor. Dupa nastere, nu e nevoie de un dispozitiv special pentru zgomot, toata recuzita o ai in casa. Zgomotul produs de foehn sau hota pot avea un efect linistitor asupra bebelusului, in special daca are sub 4 luni.
- Alaptatul – este o metoda sigura, traditionala si verificata. Componenta laptelui matern, caldura sanului, apropierea de pielea mamei ii ofera copilului confort emotional si un somn linistit si prielnic. Alaptatul aduce beneficii importante atat bebelusului, cat si mamei. Noaptea ii este mamei mai usor sa isi ia copilul in brate si il puna la san decat sa ii prepare laptele praf.
- Co-sleepingul sau dormitul impreuna – este o metoda eficienta, dar care nu este agreata de majoritatea parintilor. Unii dintre ei se opun unei astfel de practici care pare a duce la rasfat. In realitate, bebelusii se simt mult mai linistiti si mai in siguranta in apropierea parintilor. Lupta mai usor cu temerile nocturne si cosmarurile. Pentru a nu exista riscul de a fi lovit de parinti in timpul somnului, el poate dormi intr-un patut de nou-nascut lipit de patul parintilor, caruia i s-a indepartat o laterala.
- Masajul – cercetatorii au demonstrat ca 15 minute de masaj pe zi, inainte de culcare, imbunatatesc semnificativ somnul bebelusilor. Impreuna cu un ulei de masaj cu efect de relaxare, special conceput pentru copii, masajul faciliteaza adormirea si prelungeste durata somnului.
- Rutina si programul fix – organismul uman este foarte receptiv la repetitivitate, care poate fi transformata ulterior in stil de viata. Rutina reduce anxietatea si ofera stabilitate.
- Vocea tatalui – studiile arata ca vibratiile vocii paterne au efecte extrem de benefice asupra somnului copiilor. Vocea profunda si calma a tatalui linisteste bebelusul pregatindu-l pentru un somn profund.
- Hamul – plimbarea cu caruciorul nu ajuta copilul sa isi consume energia. Bebelusii sunt activi si au nevoie de miscare. Hamul este mult mai util datorita faptului ca bebelusul isi misca piciorusele si are parte de o diversitate de stimuli vizuali care il obosesc. Daca adoarme in ham, il poti muta apoi usor in patut.
- Nevoile bebelusului – copiii au nevoie de somn in mod diferit si trebuie sa ne adaptam ritmului lor. Este important sa fim atenti la semnele pe care le primim de la bebelus, cum ar fi lipsa interesului pentru stimulare sau tacerea. Daca depasim acest moment, el va deveni morocanos si va fi mai dificil de adormit.
Text: Psiholog Dana Comanescu