Cum alegem biberonul si tetinele potrivite
Biberonul este o inventie necesara, prezenta inca din Antichitate sub o forma sau alta. La jumatatea secolului al 19-lea, apare prima tetina din cauciuc, care pune bazele unei intregi industrii a biberoanelor, tetinelor si a accesoriilor.
Alimentatia la biberon este indicata in primii ani de viata pentru ca este o metoda simpla si eficienta de monitorizare a cantitatii de alimente pe care copilul o consuma la fiecare masa, stimuland si dezvoltarea functiilor motorii. Biberonul se preteaza atat pentru alimentarea cu lapte matern si formula de lapte pentru copii, cat si pentru alimente din schema de diversificare. Organizatia Mondiala a Sanatatii promoveaza alaptarea si alimentarea cu lapte matern cel putin pana la varsta de 6 luni, nefacand recomandari oficiale la adresa hranirii la biberon.
Cum alegem biberonul?
Biberoanele sunt fie din sticla, fie din plastic, fiecare dintre cele doua materiale avand avantaje si dezavantaje. Biberoanele din sticla sunt grele si mult mai fragile decat cele din plastic. Cu toate acestea, sunt mai rezistente in timp si, deci, mai fiabile decat cele din plastic. De asemenea, unele recenzii afirma ca cele din sticla se curata si se intretin mult mai bine. Biberoanele din plastic sunt mai putin rezistente la uzura, dar mai rezistente la socuri, cum ar fi scapatul pe jos. In principiu, alegerea materialului din care este fabricat biberonul este mai degraba una personala decat una medicala, ambele tipuri fiind perfect sigure pentru uz. Pentru nou-nascuti si sugari mici, sunt utile biberoanele de capacitate mica, pana in 150 ml.
Exista, de asemenea, varianta biberoanelor cu proprietati anticolici si antireflux. Acest concept are la baza un sistem de valve, in interiorul si la nivelul capacului biberonului, scopul fiind acela de a impiedica inghitirea de aer nedorit in timpul mesei. Surplusul de aer poate duce la aparitia colicilor, a regurgitarilor si varsaturilor nedorite dupa masa.
Cum alegem tetina?
Tetinele sunt confectionate din cauciuc sau silicon si sunt disponibile in diverse dimensiuni si forme. Dintre toate aceste carcateristici, mai importanta este dimensiunea orificiului prin care curge laptele. Stomacul nou-nascutilor si sugarilor mici are dimensiuni reduse, motiv pentru care tetina trebuie sa elibereze cantitati mici de lapte in timpul suptului, pentru a preveni incarcarea stomacului cu un volum prea mare de lapte. In momentul in care capacitatea stomacului este depasita, bebelusul se poate ineca cu laptele, apare riscul de aspiratie la nivelul cailor respiratorii si chiar varsaturi.
Din aceste motive, de regula, tetinele sunt codate pe dimensiuni: 0 pentru prematuri, 1 pentru nou-nascuti si sugari mici si tot asa. In cazul in care tetina nu are inscriptionata pe ea sau pe ambalaj dimensiunea, aceasta se poate verifica umpland biberonul cu lichid si intorcandu-l cu tetina in jos. Pentru nou-nascuti si sugari mici, lichidul trebuie sa curga picatura cu picatura, o picatura la interval de 1-2 secunde. Pe masura ce copilul creste, crescandu-i capacitatea stomacului si masurandu-se si coordonarea respiratie-inghitit, ritmul de curgere al tetinei va fi si el mai mare, de o picatura la 0,5-1 secunda sau flux continuu.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru