Cum alegem maternitatea potrivita pentru nastere
Alegerea maternitatii potrivite pentru nastere reprezinta, pentru viitorii parinti, una dintre cele mai importante hotarari pe care trebuie sa le ia in perioada gravidiei.
Factori ce conduc la luarea unei decizii:
– standardele ridicate de igiena si relationare ale personalului medical cu pacientii;
– standardele ridicate de calitate ale actului medical;
– raportul cost-beneficiu inclinat in favoarea pacientului;
– standardele de confort si de intimitate (servicii conexe de tip hotelier) oferite de maternitate;
– asigurarea unui climat sigur de confidentialitate pentru viitorii parinti.
Standardul de calitate caracterizat prin igiena si relationarea parintilor cu personalul medical
Standardul de calitate caracterizat prin igiena si relationarea parintilor cu personalul medical reprezinta un prim factor ce conduce la efectuarea alegerii. Aceasta opinie se contureaza adesea in urma unei informari superficiale a cuplului in ceea ce priveste igiena din institutie si comportamentul personalului medical, de la cunostinte si prieteni ce au beneficiat de servicii medicale oferite de acest furnizor. O alta sursa importanta de informare sunt retelele de socializare si platformele online, precum Facebook, Google, Firefox, Mozilla. In ambele situatii, aceste informatii sufera o procesare a standardelor de calitate prin prisma culturii medicale a indivizilor, acestea punand fi, in lipsa cunostintelor medicale minime, neprofesionale, neobiective. De aceea, ca prima recomandare, este necesar ca parintii sa discute cu medicul de familie (persoana avizata si abilitata in a dezbate aceasta alegere). O a doua recomandare este deplasarea cuplului la punctul de receptie a cat mai multor maternitati in vederea obtinerea informatiilor reale si pertinente, acestea fiind cele mai sigure.
Standardele de calitate ale actului medical
Standardele de calitate ale actului medical sunt date de succesul crescut al procedeelor medicale folosite de furnizorul de servicii. De multe ori, pacientele, in goana lor dupa strangerea de informatii cu privire la maternitatea potrivita, in lipsa unei culturi medicale minime, asociaza succesul medical cu lipsa durerii in timpul travaliului, astfel ca utilizarea unor tehnici ce folosesc terapia durerii (in special medicamentoasa) si ajutorul psihologic de specialitate pentru depasirea momentului nasterii favorizeaza o asociere eronata cu privire la standardele de calitate ale actului medical oferite de maternitatea respectiva.
Raportul cost-beneficiu
Raportul cost-beneficiu inclinat in favoarea pacientei reprezinta un alt punct forte ce contribuie la luarea unei decizii cu privire la maternitatea potrivita, actualul context socio-economic (criza economica) fiind un factor decisiv, de aceea este important ca maternitatea sa ofere, in regim privat sau de stat, servicii medicale ce sunt suportate de Casele de Asigurari Medicale (CNAS, OPSNAJ), ceea ce determina o implicare financiara foarte mica din partea viitorilor parinti.
Standardele de confort si de intimitate ale gravidei sunt date de serviciile conexe oferite de furnizorul de servicii medicale. Acestea includ:
– cazare (numarul de paturi, paciente/per salon, dotarea cu toalete, bai care pot fi personale sau la comun);
– petrecerea timpului in cadrul maternitatii (servicii TV, internet, telefonie, presa, recuperare medicala);
– servicii de hrana: catering de calitate, componenta/ diversitatea mediului, modul/locul de servire;
– servicii hoteliere pentru sotul/membrii familiei care doresc sa fie alaturi de gravida in acest moment important;
– servicii foto-video oferite de maternitate care sa imortalizeze evenimentul.
Climatul sigur de confidentialitate pentru proaspata mamica este dat de respectarea legislatiei in vigoare in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal; furnizarea de informatii, date medicale si foto-video, presei sau altor persoane se face doar cu acordul pacientei.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie