Cum alegi intre nasterea naturala si cezariana
Nasterea naturala reprezinta una dintre cele mai vechi metode de aducere pe lume a unui copil, ce reprezinta un proces profund fiziologic care are loc sub influenta hormonilor naturali.
Pentru ca acesti hormoni sa fie produsi de corpul mamei, trebuie tinut cont de faptul ca aceasta trebuie sa fie protejata de stres sau de alti factori externi pe toata perioada travaliului, sa beneficieze de suport, intelegere si confort.
Desi statisticile arata ca, in ultimii ani, numarul nasterilor prin cezariana s-a triplat, mamicile trebuie sa fie bine informate si indrumate de catre medicul ginecolog in luarea unei decizii asumate, privitoare la modul in care nasterea se va desfasura.
Nastere naturala sau cezariana?
Motive sa nasti natural:
– este o metoda naturala pentru care orice femeie ar trebui sa fie pregatita;
– recuperarea postnatala se face mult mai repede si mai usor;
– nasterea naturala ofera bebelusului cele mai firesti conditii de dezvoltare fizica, consolidandu-i sanatatea;
– nu presupune taieturi in peretele uterin, ceea ce face ca, in cazul unor sarcini ulterioare, riscurile sa fie mai mici decat in cazul unei a doua sau a treia cezariene;
– permite contactul mama-copil si alaptarea imediat dupa nastere, facilitand atasamentul;
Pe de alta parte, cezariana reprezinta nasterea chirurgicala a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului si uterului mamei. Alegerea unei astfel de proceduri ar trebui sa fie facuta de mama, punand in balanta foarte corect si echilibrat avantajele acesteia, insa si avantajele nasterii naturale, lasand la o parte aspecte precum frica de suferinta si durerea din timpul travaliului.
Avantajele nasterii prin cezariana:
– stresul suferit de mama in timpul travaliului dispare, precum si durerea asociata nasterii;
– nasterea poate fi programata;
– zona intima nu este afectata, existand sanse foarte ridicate ca reluarea activitatii sexuale sa fie rapida si multumitoare;
– bebelusul nu risca sa ia nicio posibila infectie de la mama;
– revenirea la silueta initiala se produce mai rapid.
In ambele situatii, exista avantaje si dezavantaje, de ordin general sau specifice fiecarui caz in parte. Indiferent de alegere, este important ca viitoarele mamici sa beneficieze de toate informatiile necesare referitoare atat la nasterea naturala cat si la cezariana, si ca hotararea acestora sa fie cea mai buna decizie pe care o mamica o poate lua atat pentru ea, cat si pentru bebelusul ei.
Citeste si Reguli de igiena intima in sarcina si dupa nastere
Text: Alexandra Lupu