Cum anunţi copilul că urmează să mai aibă un frate
Un membru nou al familiei vine cu schimbări semnificative în structura familiei, iar acestea îi afectează pe toți, în special pe frații mai mari. Atenția părinților o să se împartă, iar frica cea mare a fratelui e că și iubirea o să se împartă, deși pentru părinți, iubirea crește odată cu apariția unui alt copil, nu se împarte.
Cum pregătești copilul pentru apariția fratelui?
Atunci când al doilea copil este dorit și planificat, atunci e ușor să începi pregătirea copilului pentru rolul de frate. Începi prin a spune că sunteți o familie fericită, că există multă iubire în căminul vostru și că e timpul să se bucure și alt copilaș de astfel de tratament. Poate părea reticent la început, dar majoritatea copiilor își doresc parteneri de joacă (chiar dacă încă nu știu că partenerul de joacă o să fie disponibil peste mai mult timp), îi arăți poze cu el de când era bebeluș și îi spui sincer cum se comportă un bebeluș cu adevărat ca să nu fie dezamăgit când acesta se naște.
O idee bună e să îi arăți bebeluși pe stradă sau filmări cu bebeluși și chiar să îi cumperi păpuși de care să aibă grijă. E minunat când fratele participă la ecografii, când merge și el la cumpărături sau chiar când este rugat să sugereze și el un nume pentru bebeluș. Astfel de comportament îl ajută pe copil să investească în fratele lui nenăscut, să știe că părerea lui contează și este implicat în toate deciziile familiei.
Ce să NU faci când vorbești despre bebeluș
E foarte ușor să te ia valul și se vorbești multe și nevrute despre pruncul din pântec, dar în prezența copilului mare, cuvintele trebuie cântărite cu mare atenție.
- Nu insiști asupra faptului că este frate mare. Chiar dacă este frate mare, este tot un copil cu nevoi, cu dorințe, un copil care are nevoie de atenție de la părinți și care nu are nicio obligație față de bebeluș.
- Nu spui doar unuia că îl iubești. De câte ori spui unuia că îl iubești, trebuie să știe amandoi că sunt iubiți și amândoi să audă lucrul acesta.
- Nu ignori trăznăile bebelușului doar pentru că este mai mic. Chiar dacă bebelușii nu au aceeași capacitate de întelegere precum copiii mai mari, asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm unele comportamente. Frații mari trebuie să înțeleagă că nimeni nu are tratament preferențial.
- Nu vorbești bebelușului ca și cum ar fi un obiect. Bebelusul, in ochii fratelui trebuie să fie la fel de important și tratat ca orice membru al familiei. Trebuie să i se vorbească cu blândețe, cu respect pentru că fix același comportament îl va adopta și el față de bebeluș.
Ce faci dacă familia pune presiune pe fratele mare?
Cel mai probabil, membrii familiei extinse se vor purta cum știu ei mai bine față de fratele cel mare, dar lipsit de tact, așa că situații de tipul: „Ești băiat mare, nu trebuie să plângi” sau „trebuie să ai grijă de fratele tău„ vor fi foarte frecvente. Din păcate, oamenii mai învârstă greu se schimbă, așa că poți explica copilului cu blândețe că îl înțelegi și îl susții indiferent de ce spun ceilalți și că, de asemenea, adulții pot să vorbească fără să gândească.
Cum formezi o relație bună între frați?
Încă de când cel mic e în pântec, trebuie să i se vorbească despre cât de norocos e că are un frate mai mare, despre cât de frumos se vor juca ei, despre calitățile fratelui mai mare, astfel încât cel mare să se simtă validat.
De asemenea, este foarte important ca fratele mare să fie implicat în toate deciziile legate de fratele mai mic, să simtă că are un cuvânt de zis.