Cum ar trebui să decurgă primul control ginecologic?
Cât este de importantă vizita în cabinetul medicului ginecolog devine o întrebare retorică în clipa în care vedem statistca conform căreia „incidența mare a avorturilor din România se datorează lipsei unei educații sexuale corespunzătoare sau cancerul de col uterin reprezinta o amenințare gravă pentru femeile din România. Cu cât ne menținem copii departe de informații, cu atât ne vom confrunta cu asemenea situații nedorite. Atunci când vorbim despre tinerele adolescente care au menstruaţie și și-au început și viața intimă, controlul ginecologic reprezintă o certitudine a stării ei de sănătate și totodată, informare eficientă cu privire la setul de reguli pe care aceasta trebuie să le respecte dacă își dorește să fie sănătoasă. Pentru multe tinere fete, vizita la ginecolog asociază sentimente de teamă, rușine sau disconfort și asta se întâmplă din cauza prejudecăților familiei sau a „sfătuitoarelor” care ajung în cabinetul medicului ginecolog doar atunci când au o problemă reală. O atitudine total greșită care atrage și alte comportamente dăunătoare, determinând unele persoane să se autodiagnosticheze și apoi să apeleze la automedicație.
Primul control ginecologic – ce trebuie să șții?
Un control ginecologic este absolut necesar și firesc care oferă informații precise despre starea de sănătate a organelor genitale, motiv pentru care nu trebuie amânat sau evitat. În primul rând trebuie să îți găseșți un medic ginecolog în prezența căruia să te simți relaxată. Apoi trebuie să te programezi și să ai încredere în recomandările lui.
Buna comunicarea cu ginecologul tău este esențială iar consultația medicală este confidențială, motiv pentru care nu ai de ce să te îngrijorezi. Asigură-te că îți cunoști istoricul medical și că ți-ai setat câteva întrebări ce țin de sănătatea ta sexuală, pe care doreșți să i le adresezi medicului.
Consultația medicală include două examinări: examenul cu valvele/speculumul vaginal, în cadrul căreia se recoltează testul Babeș-Papanicolau și tușeul vaginal, ce aduce informații importante despre poziția uterului sau sensibilitatea anexelor uterine (trompele și ovarele). Este important de știu că, dacă se urmează instrucțiunile medicului, nu se pune problema unei experiențe dureroase. În timpul consultului, se pot recolta mai multe analize: ecografie abdominală, examen de secreție vaginală, culturi pentru fungi sau bacterii, etc.
Dacă ești sănătoasă, iar rezultatul testului PAP nu are modificări, poți merge la controlul ginecologic o dată la 2-3 ani.
Când este necesar primul consult ginecologic?
Odată cu debutul vieții sexuale, indiferent că o începi mai devreme sau mai târziu, este esențial să-ți faci un obicei regulat în a merge la ginecolog. Indiferent ce vârstă ai sau dacă eșți activă sexual, dacă apar unul dintre aceste simptome (cicluri menstruale modificate, crampe menstruale intense, dureri în partea de jos a abdomenului, scurgeri vaginale modificate), este bine să nu amâni vizita la medicul ginecolog.
Când să programezi primul consult ginecologic?
Acum că ai aflat cât este de importantă vizită la medicul ginecolog, pregătește-te să faci o programare. Fiind prima vizită, cel mai bun moment este atunci când nu există probleme medicale și îți dorești doar să primeșți asigurări privind starea de sănătate și prevenirea unor afecțiuni grave. Un alt aspect de care trebuie să ţii cont este acela al informării. Fă o listă cu câteva întrebări și curiozități despre sănătatea ta genitală și corpul tău, pe care să i le adresezi medicului. Acestea pot fi:
Întrebări pe care trebuie să i le adresezi medicului ginecolog:
- În ce constă un control ginecologic?
- Cât de frecvent este indicat să merg la un consult ginecologic?
- Secrețiile vaginale sunt normale?
- Sunt normale durerile menstruale puternice?
- Cum pot să evit o sarcină?
Ce ai de făcut în ziua consultului ginecologic?
Multe inimi au batutut mai tare în cabinetul medicului ginecolog, vulnerabilitatea și-a atins apogeul, de aceea este foarte important să te simți confortabil cu alegerea medicului tău, fie el femeie sau bărbat. De aceea, atunci când suni pentru a te programa, întreba-l dacă sunt anumite aspecte de care trebuie să ții cont înainte de control. Îți vom da și aici câteva recomandări, dar nu ezită să-l întrebi totuși.
Cum te pregătești pentru vizita la ginecolog:
- vizita trebuie programată după terminarea menstruației, preferabil la o săptămână distanță.
- asigură-te că ai o igienă corespunzătoare, epilează-te.
- evită spălăturile vaginale cu 24 de ore înainte și contact sexual.
- informează-te cu privire la istoricul medical al familiei tale.
În afară de aceste aspecte de care trebuie să ții cont atunci când te programezi, în ziua consultației nu ai de făcut nimic special, în afară de a îmbrăca cu ceva confortabil și necomplicat de dat jos. Este important să fii sinceră cu medicul ginecolog și să i te destanui, întrucât detaliile au relevanță. De asemenea, este posibil ca și medicul să îți pună câteva întrebări despre sănătatea ta intimă.
Întrebări pe care ți le poate adresa medicul ginecolog:
- La ce vârstă ai avut prima menstruație?
- Când ai avut ultima menstruație?
- Cum este ciclul tău menstrual? Dureros, abundent, neregulat?
- Câte zile durează ciclul mestrual?
- Urmezi vreun tratament în prezent?
- Dacă mama, sora sau bunica au avut vreo problemă genitală?
- Dacă ți-ai început viață intimă?
- Dacă foloseșți vreo metodă contraceptivă?
Sunt virgină! Controlul ginecologic este recomandat?
Este important de menționat că examinarea ginecologică în cazul virginelor nu afectează himenul. Un control ginecologic înainte de începerea vieții sexuale, este recomandat în următoarele cazuri:
-dureri severe în timpul sângerărilor menstruale;
-sângerări intermenstruale, spotting;
-crampe menstruale intense în zona pelviană.
-absența menstruației până la vârstă de 15 ani.
-scurgere vaginală însoțită de mâncărime, senzația de arsura și miros neplăcut.
Controlul ginecologic nu este dureros, iar în cazul virginelor se folosește ca și metodă de examinare tactul vaginal (medicul introduce degetul arătător și mijlociu în vagin, iar cu cealaltă mâna palpează în același timp abdomenul inferior; sau tușeul rectal bimanual (examinarea cu un deget în rect și cealaltă mâna pe abdomen). Controlul ginecologic durează aproximativ 10-15 minute.
De ce este important controlul ginecologic regulat?
Controlul ginecologic regulat este important pentru depistarea și tratarea din timp a unor afecțiuni din sfera uro-genitală și, de asemenea, pentru prevenție, pentru menținerea sănătății sexuale.
Examinarea ginecologică regulată are trei scopuri principale:
- Să te informeze
Doar în cabinetul medicului ginecolog poți obține cele mai sigure informații despre corpul tău, sexualitate, menstruație, contracepție sau sex.
- Să prevină
Informându-te, vei putea preveni unele boli cu transmitere sexuală sau o eventuală sarcină nedorită. De asemenea, vei afla ce să faci și ce să nu faci, astfel încât să nu-ți contaminezi mediul vaginal, prevenind totdată infecțiile bacteriene sau fungice (Chlamydia).
- Să trateze din timp
Metodele de screening pot ajuta la formularea unui diagnostic precis și ulterior, a unui tratament eficient. Dacă ai până în 30 de ani, testul PAP sau Babeș-Papanicolau se recomandă a fi făcut o dată la trei ani, iar după vârstă de 30 de ani se face anual.
Responsabilizează-te și fă-ți un obicei din a merge anual la medicul ginecolog! Îți poate salva viața!
Începerea vieții sexuale ridică problema contracepției, astfel că farmaciştii Catena vă recomandă cardul Safe for You, care va oferă posibilitatea de a achiziționa produse pentru contracepție și pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE.