Cum arata caminul perfect?
Atunci cand vorbesc despre notiunea de camin, ma refer la un spatiu in care fiecare dintre noi se regaseste atat pe sine cat si pe celalalt. Atributele principale ale unui camin se refera la caldura afectiva, acceptare, intimitate, disponibilitate, intelegere, atasament si lista poate continua. Atunci cand vorbesc despre perfectiunea caminului, inevitabil gandul ma duce la un poem celebru al unui profet la fel de celebru precum este Kahlil Gibran. „Profetul” exprima la nivel liric foarte frumos esenta a ceea ce s-ar putea numi un camin perfect.
„Iubiti-va unul pe altul, dar nu va faceti din iubire opreliste:
Fie mai degraba o mare valurind intre tarmurile sufletelor voastre.
Umpleti-va unul altuia cupa, dar nu beti dintr-o singura cupa.
Impartiti-va painea, dar nu mancati din aceeasi bucata.
Cantati si dansati si veseliti-va laolalta, dar faceti ca fiecare sa ramana singur,
Intocmai cum strunele lautei sunt singure, in timp ce vibreaza in aceeasi armonie.
Daruiti-va inimile, fara a le lasa insa una in paza celeilalte,
Pentru ca numai mana vietii va poate cuprinde inimile,
Si tineti-va aproape, dar nu chiar asa aproape,
Caci coloanele templului inaltate-s la anume distanta,
Iar stejarul si chiparosul nu cresc unul in umbra celuilalt.”
Metaforic vorbind, caminul perfect poate fi vazul ca un templul iar partenerii de cuplu sunt coloanele templului. Desi sustin acelasi acoperis, coloanele stau la o anumita distanta una de cealalta. Daca doua dintre coloane s-ar apropia mai mult decat este permis de structura templului, acesta s-ar prabusi imediat. Doua persoane care se iubesc au nevoie atat de independenta in relatie cat si de un spatiu psihologic comun, denumit intimitate.
Un camin perfect este un camin fericit!
Un camin perfect este un camin fericit in care cel putin doi oameni se regasesec intr-un spatiu comun calduros, afectuos si securizant, intotdeauna prezent, viu, fara conditionari legate de varsta, statut social, rasa, religie etc. Un cuplu fericit emana autenticitate, onestitate si dragoste. Partenerii se uita unul la celalalt si nu unul prin celalalt sau in alte colturi din incapere. Fiecare se simte liber sa-i vorbeasca celuilalt despre nevoile, dorintele si sentimentele sale, fara teama de a fi culpabilizat sau respins. A avea un camin perfect nu reprezinta un obiectiv, ci o calatorie in sine prin care membrii caminului se straduiesc, prin eforturi constante, sa intretina si sa ajute la dezvoltarea armoniei caminului lor. A invata sa cooperezi cu partenerul de viata in vederea obtinerii unei satisfactii si impliniri mutuale este cheia psihologica catre o relatie de cuplu fericita si un camin perfect.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei