Cum arati ca esti interesat si disponibil
A fi interesat si disponibil intr-o relatie este un lucru pe cat de normal, pe atat de important. Exista insa si persoane care considera o relatie un tot deja existent, un tot meritat, un tot predefinit si nu constientizeaza motivele pentru care afisarea interesului pentru celalalt partener si manifestarea disponibilitatii sunt importante pentru mentinerea armoniei. Interesul si preocuparea pentru binele celuilalt, pentru binele relatiei, grija fata de protectia lui, disponibilitatea pentru a face ceva in ajutorul lui, pentru satisfacerea nevoilor lui, a dorintelor sau placerilor sunt expresii ale afectiunii dintre parteneri, modalitati care aduc si pastreaza armonia in cuplu prin generarea sentimentelor calde si a respectului intre parteneri, asigurarea reciprocitatii sentimentelor fiind conditia primara pentru o relatie.
De-a lungul dezvoltarii noastre, disponibilitatea emotionala trecuta de etapa copilariei (cand eram invatati doar sa primim) incepe sa prinda alte valente odata cu maturizarea si dorinta de a avea o relatie. Disponibilitatea emotionala inseamna deschidere si conduce la empatie si intelegere. A fi empatic inseamna a avea capacitatea de a te racorda la sentimentele celuilalt, pentru a-l putea intelege prin experimentarea intr-o oarecare masura a durerii sau placerii resimtite de acesta, a suferintei sau bucuriei traite. A-ti mentine disponibilitatea intr-o relatie nu este un lucru pasiv, nu se intampla de la sine, ci implica dorinta si efortul de a fi atenti la preocuparile celuilalt si de a lasa preocuparile, grijile si emotiile personale pe plan secund.
Sfaturi pentru a te arata interesat si disponibil
Partenerul are nevoie sa fie ascultat si inteles, mai ales atunci cand se confrunta cu temeri sau sentimente de nesiguranta. Intelegerea presupune receptivitate si, deci, disponibilitate de a asculta. A-ti arata interesul si disponibilitatea de a asculta si de a te implica in preocuparile sau punctele vulnerabile ale partenerului inseamna sustinerea lui pentru a depasi starea negativa si pentru a reveni la o stare calma si echilibrata pentru a putea darui in continuare iubirea si afectiunea necesare pastrarii relatiei in armonie. Interesul si disponibilitatea constante arata bunele tale intentii in relatie, ele neputand fi ignorate de celalalt, ci, dimpotriva, starnind respectul si increderea partenerului. Increderea partenerului presupune urmatoarele aspecte: faptul ca se poate baza pe tine cand are nevoie, ca ii acorzi protectie, siguranta ca nu il vei dezamagi sau rani. Nimeni nu poate furniza o incredere absoluta, dar fara manifestarea interesului si a disponibilitatii fata de partener, relatia este cusuta cu un fir de ata subtire care se poate rupe cu usurinta. Odata formata increderea, aspectele ce tin de loialitate sunt tratate mai usor, partenerul fiind perceput ca fiind dedicat mentinerii relatiei, ca fiind interesat si disponibil pentru eforturi in sustinerea ei. Iubirea si afectiunea ar fi termeni seci fara a implica interesul si disponibilitatea reciproca a partenerilor.
Pentru a fi stabila si de lunga durata, iubirea are nevoie de cooperare, angajament, incredere, fundamentate pe actiunile concrete de implicare, interes si disponibilitate ale partenerilor.
Vom rezolva problemele impreuna… Te voi sustine mereu… Sunt alaturi de tine… Nu te voi lasa balta chiar daca lucrurile se inrautatesc… primesc un raspuns din partea celuilalt, si anume: Ma pot baza pe tine…, raspunsul final fiind iubirea si respectul reciproc.
Text: Sabou Ionela-Janina, psiholog