Cum combatem sentimentele de singuratate?
Sentimentul de singuratate este adesea asociat cu un sentiment de gol. Te simti izolat sau separat de lume, abandonat, parca rupt de ceea ce ti-ai dori sa fie in contact cu tine. Oamenii experimenteaza in mod diferit acest sentiment, unii il simt ca pe o privare foarte intensa, chiar dureroasa, altii ca pe un sentiment de gol, legat de lipsa cuiva drag, altii ca pe o izolare fizica sau emotionala de alti oameni etc.
Sentimentul de singuratate nu este acelasi lucru cu faptul de a fi singur
O persoana se afla de multe ori in ipostaza de a fi singur: locuieste singur, prefera sa stea singur, alege sa fie singur etc. si desigur cu totii ne-am simtit singuri in anumite momente, insa nu am simtit nicio amenintare sau vulnerabilitate. Singuratatea este sentimentul de tristete asociat acestor ipostaze, iar faptul ca suntem prinsi intr-o situatie de singuratate devine o problema reala. Singuratatea este o stare pasiva. Mentinandu-ne in aceasta stare si nefacand nimic pentru a aduce o schimbare, putem constata la un moment dat ca vom ajunge sa acceptam ceva ce, de fapt, respingem, sa ne complacem in starea aceea, scufundandu-ne tot mai mult, acest lucru ducand la depresie si neajutorare.
Modalitati de a combate sentimentele de singuratate
Recunoasterea sentimentelor de singuratate si capacitatea de a le exprima. Pentru a evita sa ne mai simtim singuri, trebuie mai intai sa acceptam ca ne simtim in acest mod si sa admitem faptul ca ne este greu, apoi trebuie sa ne exprimam acele sentimente de singuratate intr-un jurnal sau o scrisoare imaginara unui prieten, ruda sau printr-un desen, imagine, pictura ori prin compunerea unui cantec sau unei poezii, inclusiv vorbind cu alte persoane. Orice modalitate de exprimare a sentimentelor pe care le avem in noi ne poate duce la a descoperi ca simtim o serie de lucruri asociate cu sentimentele de singuratate, si anume: tristete, furie, frustrare etc. Putem incepe prin a cauta de unde provin aceste sentimente, sa intelegem conexiunile dintre starile emotionale si faptul ca suntem singuri si astfel vom fi mai capabili sa incepem sa facem schimbari.
Intelege ca singuratatea este un sentiment, nu un fapt. Atunci cand ne simtim singuri, este pentru ca ceva a declansat acest sentiment si nu pentru ca suntem, de fapt, singuri. Poate fi vorba despre o amintire, un eveniment etc. Creierul nostru este setat sa acorde o atentie marita durerii si pericolului, asadar si singuratatea devine obiectiv al atentiei noastre. Dar apoi creierul incearca sa elucideze sensul sentimentului. „De ce ma simt in acest fel?”, „Este pentru ca nimeni nu ma iubeste?”, „Pentru ca sunt un ratat?” etc., acest mod putand fi un pericol pentru caderea in depresie. Retragerea in gandurile si sentimentele de singuratate nu este de ajutor.
Fa un plan pentru a lupta cu obiceiurile mentale si emotionale ale singuratatii. Canalizeaza-ti efortul pentru a ajunge la altii, pentru a interactiona cu ei, initia discutii, iesi din casa, pentru a face exercitii fizice etc. Chiar daca va simtiti obosit sau lenes, chiar fara interes, efortul de a depasi aceste stari este benefic.
Comutarea focusului de la gandurile si sentimentele de singuratate la nevoile, sentimentele altora. Putem merge pe strada gandind la noi insine, la singuratatea care ne inconjoara, deznadajduiti si fara energie, cu ochii la trotuar si oftand sau ne putem plimba pe strada recunoscatori pentru diversitatea de oameni care ne inconjoara, observand obiceiurile lor, adresandu-le un salut sau o urare etc.
Fii mai activ. Schimbarea incepe cu faptul ca ne dorim sa nu mai privim cu pasivitate singuratatea, sa ne complacem in ea, ci sa devenim mai activi. Acest lucru inseamna ca, daca ne lipseste cineva, cum ar fi parintii, familia, prietenii etc., putem apela la telefon, e-mail sau chiar la vizite, daca este posibil. De asemenea, impartasirea unui prieten, unui consilier etc. a starii de singuratate ne poate ajuta sa trecem mai usor prin aceasta stare.
Implica-te in activitati sociale. Implicarea intr-o activitate sociala ne poate schimba starea de spirit, dandu-ne sansa sa intalnim oameni cu interese similare si cu care putem face schimb de experienta sau lega prietenii.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala