Cum definesti iubirea de sine?
Iubirea de sine inseamna sa indragesti propria persoana asa cum este, atat cu partile placute, cat si neplacute, cu lucrurile de care suntem mandri si cu cele pe care ne-am fi dorit sa nu le facem. Totusi, acest lucru nu este mereu usor si multi dintre noi au tendinta sa vada mai mult partile pe care nu le admira la ei insisi si sa se critice pentru ele in mod constant.
Pasi fundamentali catre iubirea de sine
Acceptarea, baza iubirii de sine
Pentru a iubi ceva, trebuie sa il cunosti si sa il primesti asa cum este. Asa cum o mama isi iubeste bebelusul de cand s-a nascut si vrea sa il cunoasca si sa il ajute sa se dezvolte, si noi putem sa ne acordam noua insine aceasta caldura.
Primul pas insa este sa intelegem faptul ca nu exista oameni perfecti si ca a face greseli si a avea anumite trasaturi iesite din comun sunt lucruri care dau frumusete si unicitate fiecarui individ. Oamenii sunt frumosi nu doar atunci cand apar in poze foarte bine studiate, ci si atunci cand rad, cand scapa inghetata pe jos, cand plang sau cand sunt vulnerabili. Fiecare latura a fiintei umane are valoare si frumusetea ei si noi avem nevoie de fiecare din ele. Daca reusim sa acceptam ca in noi exista si acele parti care se enerveaza sau sunt mai egoiste, acele parti cale mai uita sau uneori pot rani, atunci avem sanse sa ne iubim pe noi insine.
Fiecare element este important in recunoasterea iubirii de sine
Multi oameni sunt nemultumiti de corpul lor. Se considera prea grasi, prea slabi, prea scunzi, prea inalti si se concentreaza mai mult pe felul in care ar vrea sa fie decat pe felul in care sunt. Ei acorda mai multa importanta lucrurilor pe care nu le pot face foarte bine in loc sa se concentreze pe ceea ce pot face. Fiecare constitutie este potrivita pentru un anumit lucru si ne poate ajuta sa excelam in acel domeniu.
Acelasi lucru se intampla si cu latura noastra mentala si emotionala. Daca incercam sa fim altceva decat ceea ce suntem, vom fi frustrati si nemultumiti. Daca incercam, in schimb, sa gasim lucrurile la care ne pricepem, care ne plac si care ne permit sa fim asa cum suntem noi, vom fi si mai liberi, si mai fericiti. Practic, iubirea de sine implica, in primul rand, sa te cunosti, sa accepti si partile pe care in prima faza ai incercat sa le ignori si sa le lasi sa existe. Fiecare din aceste elemente care alcatuiesc sinele au rolul lor. Faptul ca le dam voie sa se manifeste nu inseamna ca nu vrem sa ne imbunatatim si sa evoluam, inseamna doar ca alegem pentru dezvoltarea noastra drumul cel mai drept.
Afla de aici care sunt simptomele increderii in sine.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut