Cum definim contractiile false?
Contractiile false se mai numesc contractii Braxton Hicks, dar sunt, de asemenea, cunoscute incorect sub numele de travaliu fals. Ele reprezinta contractiile uterine sporadice care uneori incep de la o varsta gestationala de sase saptamani. Cu toate acestea, ele nu sunt de obicei resimtite pana in al doilea sau chiar al treilea trimestru de sarcina.
Contractiile Braxton Hicks sunt adesea rare, neregulate si implica crampe usoare.
Pe masura ce sarcina progreseaza, contractiile Braxton Hicks au tendinta de a deveni ceva mai dese, vor ramane insa in esenta nedureroase. Uneori insa contractiile Braxton Hicks sunt greu de distins de semnele timpurii ale travaliului prematur.
Contractii Braxton Hicks sunt numite dupa medicul englez care le-a descris pentru prima data. In 1872, John Braxton Hicks a investigat etapele sarcinii si a mentionat ca multe femei au contractii fara a fi aproape de nastere. Inca de la descoperirea lor, s-a constatat ca contractiile Braxton Hicks sunt mult mai putin vizibile in timpul exercitiilor fizice, spre deosebire de contractiile reale.
Cum recunoastem caracterele contractiilor false?
Contractiile Braxton Hicks sunt descrise astfel:
• au intensitate neregulata
• sunt rare
• au un caracter imprevizibil
• sunt non-ritmice
• majoritatea femeilor nu le descriu ca pe o durere propriu-zisa, ci mai mult ca pe o stare de jena dureroasa
• nu cresc in intensitate sau frecventa
Care pot fi cauzele?
Contractiile Braxton Hicks sunt o inasprire a muschilor uterului timp de un minut sau doua si sunt considerate a fi un ajutor pentru organism in pregatirea pentru nastere. Nu toate gravidele simt aceste contractii. Acestea nu sunt considerate a avea un rol in dilatarea colului uterin, dar ar putea avea un anumit impact asupra inmuierii acestuia. Cu toate acestea, dupa cum contractiile Braxton Hicks se intensifica mai aproape de momentul nasterii, contractiile sunt adesea considerate un fals travaliu si, cand se intampla acest lucru, ele pot ajuta la dilatarea si stergerea colului uterin..
Ce declanseaza contractiile Braxton Hicks?
1. Deshidratarea poate induce spasm muscular si este considerata a fi un factor in aparitia contractiilor Braxton Hicks.
2. O vezica plina poate declansa uneori Braxton Hicks, astfel golirea vezicii poate ameliora si durerile.
3. Dupa o activitate fizica intensa a mamei, dupa contact sexual sau daca cineva atinge burta mamei. De asemenea, aceste contractii pot aparea si cand copilul este foarte activ.
Ce putem face pentru a atenua contractiile Braxton Hicks?
- Schimbarea posturii sau a pozitiei. Va puteti culca daca ati fost in picioare sau puteti merge la o plimbare daca ati fost asezata in pat pana sa debuteze contractiile.
- S-a constatat ca o baie calda care sa nu dureze peste 30 minute amelioreaza disconfortul.
- Hidratarea corespunzatoare.
- Respiratia ritmica poate atenua disconfortul dat de contractiile Braxton Hicks.
- Decubitul lateral stang poate ajuta la ameliorarea durerii contractiilor.
- Usoara schimbare in miscare favorizeaza uneori disparitia contractiilor.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie