Cum depasim blocajele de comunicare in relatia de cuplu
Depasirea blocajelor de comunicare in relatia de cuplu poate fi calea spre rezolvarea multor probleme si experimentarea bucuriei si satisfactiei. Dupa cum stim, comunicarea este un element fundamental in relatii. Comunicarea eficienta asigura succesul in multe domenii. Chiar daca stim aceste lucruri, ne confruntam in continuare cu probleme in comunicare si depasirea blocajelor uneori nu este la indemana. Mai intai de toate, trebuie sa intelegem ca o relatie care se doreste de durata si care este intemeiata pe principii de respect intre parteneri, valori comune, angajament are nevoie de comunicare pentru a intretine, mentine si dezvolta armonios toate aceste aspecte.
De ce apar blocajele in comunicare?
- Lipsa capacitatii sau a dorintei de a-l intelege pe celalalt, egocentrism;
- Lipsa abilitatilor de comunicare;
- Lipsa increderii in fortele proprii, care face dificila exprimarea punctelor personale de vedere;
- Sentimente de amaraciune, regret, dezamagire, umilinta, respingere, generate de experiente anterioare nedepasite, nerezolvate.
Cum depasim blocajele in comunicare?
- Gasirea timpului si a disponibilitatii de a discuta unul cu celalalt este foarte importanta. De asemenea, configurarea unor reguli de comunicare pe care ambii parteneri sa le respecte, in asa fel incat comunicarea sa aiba scopul de a rezolva sau reduce conflictul, cat si dezvoltarea capacitatii de a-l asculta activ pe celalalt si empatiza cu nevoile lui sunt de ajutor in astfel de situatii.
- Utilizeaza limbajul corpului pentru a arata ca il asculti pe celalalt. Atunci cand gasiti momentul potrivit pentru a discuta, invatati sa il apreciati. Daca veti fi grabiti, nervosi, iritati, uitandu-va mereu la ceas sau urmarind mesajele de pe telefon, nu veti induce decat ideea ca alte aspecte sunt mai importante decat ascultarea partenerului atunci cand acesta simte nevoia sa comunice. Educati-va rabdarea!
- Fii sincer si realist. Unele probleme pot fi foarte delicate si greu de abordat, deoarece creeaza o presiune foarte mare − problemele financiare, de exemplu. Numai abordand cu sinceritate si gasind solutii realiste vei ajuta comunicarea si relatia. Daca lucrurile vor continua tot in sens negativ, mentinand acelasi stil de viata, relatia se va rupe, mai devreme sau mai tarziu. Construiti un buget comun, care include economii, plan pentru cheltuieli, prioritati etc.;
- Nu invinovati / Nu te invinovati;
- Fii sincer cu tine insuti! Fii corect!
- Fii deschis si la alte solutii decat cele pe care le gasesti tu potrivite;
- Reflecta asupra actiunilor tale: sunt ele orientate spre rezolvarea conflictului sau cauti razbunare? In cazul in care comunicarea imprima vina sau durere celuilalt, este mai bine sa cauti resurse pentru a schimba strategia;
- Fii sensibil la sentimentele celuilalt;
- Nu dezgropa rani vechi;
- Evita exagerarile sau catastrofizarile atunci cand lucrurile nu merg bine;
- Configurati un plan de bataie atunci cand sarcinile sau responsabilitatile nu sunt clare pentru fiecare sau unul din voi simte ca este incarcat mai mult decat celalalt. Includeti in acest plan activitati care pot fi desfasurate impreuna, dar si activitati de relaxare, de destindere pe cont propriu. Imbinati utilul cu placutul!
- Respecta limitele impuse de celalalt;
- Apeleaza la umor.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou