Cum devenim dependenti?

Dependenta apare atunci cand avem o nevoie foarte puternica pe care nu o putem ignora, inlocui sau amana. Ea poate fi psihologica sau fiziologica. Prezenta unei dependente, in functie de natura si intensitatea ei, poate crea mari probleme in viata individului, afectandu-i relatiile, viata profesionala si sanatatea.
Dependentele apar ca o solutie de compromis pentru a satisface o nevoie. De exemplu, in cazul fumatului, persoana incearca, in general, sa-si satisfaca nevoia de a se relaxa sau calma. Acest comportament insa are efecte doar pe termen scurt si poate avea consecinte negative asupra sanatatii. In cazul drogurilor puternice, persoana incearca sa gaseasca o alternativa la realitatea vietii sale, avand nevoie de o deconectare. Consecintele consumului unor astfel de substante sunt insa afectiuni medicale grave si chiar deces. De asemenea, dependenta de droguri destructureaza relatiile cu ceilalti si scade semnificativ calitatea vietii.
Dependenta fiziologica
In cazul dependentelor fiziologice, organismul se obisnuieste cu o anumita substanta, iar in momentul in care aceasta nu mai este prezenta, corpul nu este capabil sa produca singur ceea ce are nevoie. De exemplu, anumite droguri stimuleaza producerea de endorfina, hormon cu rol in perceperea placerii si calmarea durerii. Folosirea drogurilor insa scurtcircuiteaza productia naturala a acestui hormon. Astfel ca, in momentul in care drogul nu mai este prezent, persoana nu mai este capabila sa se autoregleze, resimtind dureri si traind sentimente angoasante. In aceasta etapa in care incepe sevrajul, persoana incearca sa caute din nou drogul.
Cu cat consumam mai mult o substanta, cu atat organismul se obisnuieste mai mult cu ea si efectele sunt din ce in ce mai slabe. De aceea, pentru a avea acelasi efect, avem nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare. Acest lucru nu este valabil numai pentru drogurile puternice. Poate ati observant acest fenomen daca aveti o dependenta de tigari sau cafea. De multe ori, persoana nu isi da seama ca este dependenta si are impresia ca poate controla consumul, crezand ca alege sa consume, cand, de fapt, sunt prezente o nevoie fiziologica si o presiune interioara puternica.
Dependenta psihologica
La fel ca si dependenta fiziologica, si cea psihologica apare tot ca o modalitate de satisfacere a unor nevoi. Cateva exemple de dependente psihologice mai intalnite sunt fumatul (se pare ca doar foarte rar creeaza o dependenta fiziologica), dependenta de cafea, dependenta de jocuri video sau de pariuri, dependenta de o persoana.
Acestea apar ca modalitati de autocalmare sau autostimulare. In general, intr-un context stresant, activitatile repetitive si simple ne ofera senzatia de control asupra situatiei, fapt ce diminueaza anxietatea. Astfel, dependentele care implica activitati repetitive, cum sunt fumatul, ritualul de baut al cafelei si jocurile, pot avea pe moment efecte calmante. In timp, aceasta calmare de moment este asociata de mintea noastra cu o solutie rapida si, de fiecare data cand suntem intr-o situatie stresanta, avem tendinta sa apelam la aceste mijloace. Dar, ca si la dependenta fiziologica, devenim in timp mai imuni si de aceea trebuie sa „marim doza” pentru a obtine efectul dorit. In unele cazuri, aceste obiceiuri pot avea si consecinte fiziologice, ajutand la producerea anumitor hormoni, care in timp nu se mai produc si, astfel, si in aceste situatii poate aparea uneori sevrajul.
Cum renuntam la o dependenta?
Este important sa intelegem ca fiecare dependenta are o cauza si, pentru a putea sa renuntam la ea, trebuie sa gasim o modalitate de a o inlocui cu ceva pozitiv sau macar mai putin negativ. De asemenea, in cazul drogurilor, renuntarea se face treptat pentru ca organismul sa poata face fata.
In cazul dependentelor psihice, putem gasi alte ritualuri care sa nu aiba efecte asupra sanatatii. De asemenea, putem sa incercam sa ne modificam contextul de viata, astfel incat nevoia de calmare sa apara cat mai rar.
Text: Psihoterapeut Ioana Bors