Cum dezvolţi copiilor dragostea pentru lectură
Cititul – metoda nobilă de a evada din cotidian, a fost înlocuită cu o viteză năucitoare de tot ce înseamnă social media sau presă online. Din păcate, bucuria de a cumpăra o carte, de a simți mirosul tușului și al hârtiei, suspansul de a descoperi ușor, în tihnă, cum urmează să se termine o poveste și cum evoluează un personaj, a fost înlocuită de ecrane și în cazul copiilor. Din fericire, putem dezvolta copiilor dragostea pentru lectură cu câteva mici ajustări în viața noastră de zi cu zi!
Care sunt beneficiile cititului în cazul copiilor?
Cititul cărților fizice nu seamănă deloc cu aceeași variantă a lor, în format digital pentru că în primul rând, ecranul afectează în timp vederea, dar pe lângă o protecție sporită pentru vedere, cititul cărților printate are și următoarele avantaje:
- Dezvoltă creativitatea – faptul că nu primesc informația de-a gata, îi ajută să își imagineze cum arată un peisaj, un personaj, devine mai atent la stimulii descriși de autor.
- Crește capacitatea de a se concentra. Atunci când citești, e nevoie să îți focusezi întreaga atenție asupra textului, altfel pierzi aspecte importante ale narațiunii. Odată bine dezvoltată această capacitate, îi e mai ușor copilului să o transpună în toate situațiile de zi cu zi.
- Dezvoltă vocabularul și îmbunătățește capacitatea de a asculta activ. Sigur, putem spune că și la televizor aude multe cuvinte, diferența e că citind încet un cuvânt (nu dispare ca la subtitrare) acesta e mai ușor de însușit și aplicat în limbajul de zi cu zi. De asemenea, un copil care e obișnuit să așteaptă ca o fraza să se termine pentru a o putea începe pe următoarea, poate avea mai multă răbdare ca interlocutorul să termine de vorbit în cazul unei discuții față în față.
- Dezvoltă cogniția. Atunci când citesc, copiii trebuie să gândească logic cum ar putea să se termine povestea, ce decizii ar putea lua personajele și ce ar fii logic să se întâmple mai departe. De asemenea, în multe cărți găsesc și își însușesc informații care altfel nu ar fi ajuns la ei.
Trucuri pentru a le stârni curiozitatea
Beneficiile cititului sunt clare, dar cum putem să îi facem să citească de plăcere?
- Alegeți povești de actualitate. Am fost norocoși să citim povești superbe, care ne-au umplut copilăria de veselie, dar care, pentru majoritatea copiilor nostri, nu sunt pe aceeași lungime de undă. Nu înțeleg limbajul, nu înțeleg deciziile pe care le iau personajele, doar pentru că s-au schimbat mentalitățile. Asta nu înseamnă să excludem operele clasice, ci înseamnă că nu trebuie să îi forțăm să le citească întâi pe acelea. Nu o să o facă cu plăcere.
- Alegeți cărți pentru vârsta, capacitatea și preferințele lor. Copii se pot concentra o anumită perioadă de timp, în funcție de vârsta A le cere la 2-3 ani să asculte text fără niciun fel de imagine și intonație, e o condamnare la dispreț pentru cărți. Au timp să citească cărți pentru toate nivelurile, dar pentru început investiți în cărți care abordează subiecte ce îl pasionează pe cel mic.
- Citiți. Pentru cei mici, noi reprezentăm modelul de comportament la care ei visează să ajungă. Dacă noi le oferim un model bun, cresc șansele ca ei să îl preia.
- Cititi cu voce tare. Când sunt mici, încă de la câteva zile de viață, sunt fascinați de vocea noastră, așa că nu ratați șansa de a le citi cu voce tare, de a dramatiza pasaje întregi și de a da voce personajelor. E amuzant pentru voi și educativ pentru el.
De ce nu mai citesc cum citeau generațiile anterioare?
„Pe vremea mea, citeau mai mult copiii.” – de câte ori nu am auzit asta? E drept, odinioară citeau mai mult copiii pentru că nu aveau tehnologia la îndemână, că nu găseau orice informație la un click distanță și pentru că vedeau că și părinții lor făceau același lucru.
Asta nu îi face mai inteligenți pe cei din trecut și mai puțin inteligenți pe copiii zilelor noastre, ci s-a schimbat modul de operare și o să mai treacă câțiva ani până când o să putem să înțelegem modul lor de gândire. Diferit nu înseamnă mai slab calitativ.