Cum explicam copiilor diferentele de gen
In viata oricarui parinte vine o vreme cand trebuie sa aiba cu copilul acea discutie legata de diferentele dintre femei si barbati. Copilasii sunt curiosi si extrem de receptivi, si desi vad cu ochii lor diferentele evidente, au nevoie de explicatii amanuntite, care ii pot pune in dificultate pe unii parinti.
Iata cateva idei despre cum trebuie condusa o astfel de discutie astfel incat celor mici sa le fie satisfacuta curiozitatea:
1. Nu te eschiva!
Replici de genul: „Esti prea mic pentru asa ceva” sau „E rusine sa vorbim despre asta” pot face mult mai mult rau decat bine. In primul rand, copilul, indiferent de varsta ar trebui sa stie care sunt denumirile corecte ale organelor genitale. Tot felul de denumiri sau prescurtari ii bulverseaza si ii ofera sentimentul de necunoastere, de secret. In al doilea rand, daca fugim de astfel de discutie sau daca schimbam subiectul, curiozitatea copilului nu e satisfacuta, iar raspunsuri poate obtine si din alta parte, iar parintele sa nu aiba niciun control asupra informatiilor pe care le poate primi.
2. Adapteaza informatia in functie de varsta
E logic ca nu poti oferi toate detaliile legate de anatomia corpului uman unui copilas foarte mic, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il minti sau ascunzi adevarul in totalitate. Ii poti oferii explicatii scurte, folosind limbaj adaptat varstei lor, apoi puteti explica folosindu-va de imagini sau de papusi. De asemenea, literatura de specialitate abunda de carti ce va pot usura explicatiile.
3. Nimic legat de corpul copilului nu e rusinos
Vaginul, penisul, labiile, sunt pentru copii parti ale corpului uman, exact asa cum sunt ochii, nasul si gura. Alegeti cu atentie cuvintele pe care urmeaza sa le folositi si evitati sa lasati copilului impresia ca e rusinos sa discuti despre organele corpului, pentru ca puteti pune fara sa vreti, bazele unui bagaj emotional ce atarna greu in viata de viitor adolescent si adult.
4. Atentie la reactiile nonverbale
Atunci cand copilul deschide un astfel de subiect, de cele mai multe ori, parintele tinde sa fie socat si sa se intrebe de unde a auzit copilul asa ceva, cine i-a spus astfel de lucruri sau de unde izvoraste astfel de curiozitate. Incercati sa limitati astfel de rectii si sa raspundeti intrebarilor ca si cum ati explica cel mai banal si simplu fenomen. Pe cei mici ii fascineaza reactiile exagerate, fie ca sunt pozitive, fie negative.
5. Discutiile libere cu parintii ii pot proteja de interactiuni nedorite cu alti adulti
Cu cat ii explicati mai repede copilului despre diferentele de gen si il familiarizati cu terminologia, cu atat puteti discuta cu el despre limitele pe care trebuie sa le impuna in contactul cu alti adulti. Copiii trebuie sa stie cat mai curand ca nu trebuie atinsi de alti adulti in zonele intime (cu sau fara voia lor), exceptie facand persoanele care se ocupa de igiena lor. Purtand deschis astfel de discutii, puteti preveni adevarate traume sau situatii neplacute.
6. Stabiliti in prealabil cu partenerul/familia ce veti spune copilului
Nimic nu sadeste neincredere sau indoiala in mintea copilului decat informatii total diferite de la oamenii pe care ii iubeste. Daca un parinte e contrariat, iar celalalt este relaxat sau daca explicatiile nu se aseamana, copilul o sa isi caute raspunsurile si in alta parte, iar noua sursa nu se stie daca este la fel de sigura precum familia.
Discutia ce clarifica diferentele dintre femei si barbati trebuie sa fie relaxata si linistita, iar parintele trebuie sa inteleaga ca niciodata nu e prea devreme sa ai o astfel de discutie cu cel mic. Informatia primita de la parinte si tonul acestuia poate dicta felul in care cel mic se raporteaza pe viitor la sexualitate.
Citeste si Cum raspundem la intrebarile incomode ale copilului
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic