Cum facem faţă frustrării?
Frustrarea reprezintă acea stare în care suferim că nu putem obține ce ne-am propus sau ne simțim nedreptățiți, cel mai adesea dând vina pe alții pentru aparentul nostru eșec sau nerealizare profesională sau personală.
Frustrarea e o stare toxică care naște negativitate
Putem spune adesea că, din cauza altora devenim frustrați. Poate ne frustrează comportamentul altora, succesul lor, felul în care își trăiesc viața, dar adevărul e că, frustrarea e o reacție a noastră, iar niciun alt om nu e dator să își modifice alegerile pentru a ne mulțumi pe noi. Niciodată, oricât ne-am dori, nu putem schimba felul în care lumea își trăiește viața, dar putem cu siguranță să ne schimbăm felul în care ne raportăm noi la experiențele celorlalți.
Frustrarea ne întunecă existența, ne încarcă cu o energie negativă, ne face să ne îndepărtăm de la scopul vieții noastre, risipind energie prețioasă proiectând gânduri neplăcute, în loc să o consumăm pentru a deveni mai bun, mai eficienți și mai productivi.
De ce apare frustrarea?
Frustrarea apare în cazul oamenilor care sunt puternic interesați de activitatea altora, care se „uită în grădina vecinului” în loc să se ocupe de ceea ce i-ar aduce beneficii directe. Un om frustrat e omul care se lasă pradă geloziilor, care găsește vinovați peste tot, care se simte veșnic o victimă inocentă, fără putere și capacitate decizională. Sigur, uneori, frustrarea apare temporar în viața unor oameni pentru că suntem ființe umane, și ne putem lăsa copleșiți, mai ales de nedreptate. Important e să ne dăm seama că e vital să nu acționăm în defavoarea noastră, chiar dacă teoretic, avem dreptate.
Frustrarea vine și trece și până la un anumit nivel, este normală. Totuși, poate frustrarea să fie și benefică?
Dacă ne putem canaliza energia chiar și negativă, în scop pozitiv, atunci sigur, în anumită măsură poate să ne aducă beneficii, cel puțin pe termen scurt.
Pe unii oameni, succesul altora îi motivează să devină mai puternici, să crească în plan profesional sau personal. Condiția e ca acest fel de motivație să fie impulsatorie, să se transforme în motivație intrinsecă, cea mai benefică și capabilă de schimbare la nivel înalt, care duce cel mai adesea la succes.
În schimb, dacă realizezi ceva doar pentru a „face în ciudă” altuia, nu o să poți să te bucuri în profunzime de succesul tău, și, cel mai adesea, cel în cauză nici n-o să observe ce ați realizat dumneavoastră pentru că mulți omeni aleg să se concentreze asupra propriei ținte, nu asupra altora.
Cum elimini frustrarea?
Pentru a elimina stările obsesive de frustrare, trebuie să vă concentrați, în primul rând asupra dumneavoastră și a accepta că unele lucruri nu le putem controla, dar mai putem face câteva mici schimbări:
- Setează-ți un obiectiv realist pentru tine. În secunda în care decizi să îți investești toată energia în o activitate care te ajută să evoluezi, nu mai ai timp să te uiți la ceea ce întreprinde alt om și nu mai contează ce face celălalt.
- Discută despre ce simți. Caută un om echilibrat, blând și înțelept care să te asculte și să te sfătuiască. Un astfel de om te ajută să vezi clar că nu te ajută cu nimic să te concentrezi asupra lucrurilor ce nu îți aduc beneficii.
- Pune-ți întrebări pertinente. Nu ezita să întrebi dacă chiar te ajută un astfel de comportament sau dacă te face mai bun, mai puternic. Răspunsul îl vei găsi singur.
- Încearcă să reformulezi. Atunci când te obsedează un gând nociv, sau defăimător la adresa unui alt om, încearcă să-i vezi și calitățile, să îl transformi în ceva pozitiv. Orice om are un punct forte, bun de admirat.
- Investește în fericirea Cel mai adesea, lipsa de mulțumire în propria viață ne face să proiectăm negativitate asupra altora. În momentul în care te detașezi, în care te bucuri de ceea ce ai, atunci viața altora nu mai prezintă interes.