Cum faci față izolării: fazele prin care treci în cuplu
Certurile fac parte din povestea fiecărui cuplu. Stați liniștiți, niciunul dintre noi nu este perfect sănătos, dar este important să fim “nebuni” pe rând. Chiar și cei care s-au angajat doar la o poveste de iubire strict pe durata izolării (nedorindu-și neapărat să aibă și o poveste de viață împreună). Stresul, atras de toate aceste schimbări și reguli, reușește să scoată din noi toată anxietatea cu toți demonii ei absolut necunoscuți, care astăzi, acum, ne dictează viețile, gândurile, stările și acțiunile noastre. Iar de aici și până la etichetele de “bipolaro/bipolarule”, toate se poartă cu ușurință în vremurile acestea grele. Este evident, pentru marea majoritate, carantina, izolarea, ne testează relația de cuplu. Sau, cum se poartă, inteligența relațională!
Așadar, ce facem, cum facem când ajungem să #STAMINCASA și să nu ne mai suportăm?
Etapa de „iubi, sigur nu va fi așa rău în auto-izolare” a trecut în câteva zile la”plâng după viață de care mă plângeam”!
Fără discuții, rutina vieții de zi cu zi ni s-a schimbat, iar banala expresie cu care îi repezeam “vorbim diseară despre asta” și până la “mă duc la shopping sau la o cafea cu fetele” pentru a mă detașa de criza conjugală, ne fac să vizităm mai des marginile prăpastiei sau ale patului, că na, nici să ne atingem nu mai putem!
Clar, aceste situații ne pot stresa mai tare decât însăși pandemia! După câteva conversații cu ochii aţintiţi în tavan, m-am gândit că procesul supraviețuirii depinde de o simplă întrebare pe care trebuie să i-o adresezi partenerului: “Ce facem în următoarele zile”? Da, exact! Oamenii au nevoie de un program, reguli sau compromisuri pentru a relaționa corect, dialog care se va contura spre a acoperi toate nevoile fiecăruia. (vezi cazul Suceava, cum se comportă spitalul după ce este condus de medicii militari).
Cum să treceți testul izolării!
Renunțați la unul “hăis” și altul „cea”. Stabiliți câte un plan pentru fiecare zi și încercați să nu va abateți de la el. Conflictele se pot reduce dacă știți exact ce responsabilități are fiecare în ziua respectivă (cine are mai mult de lucru, cine gătește, cine face curățenie, ce filme vedeți, șamd.)
Puterea exemplului nu poate fi înlocuită cu ordine. Scoate-ți din cap ideea cum că tu stabilești ordinele în casă! Sunt sigură că nu ai vrea să complici situația și așa ușor stresantă de avalanşa de reproșuri, afirmații răutăcioase, plângeri și altele, așa că, ai putea să începi cu tine. Fii tu așa cum ți-ai dori să fie el, fă tu ce ți-ai dori să facă el, pe scurt, încearcă și învață să oferi ceea ce ți-ai dori să primești. Funcționează!
Aveți nevoie de timp și spațiu personal. Da, se poate și în auto-izolare! Este vitală menținerea unui spațiu personal, sigur, veți spune, care autonomie când împărțim același pat, aceeași cadă, aceeași masă, șamd.? Le puteți face pe rând, fără să va sufocați și fără să impuneți asta! Dacă îi place să-și bea cafeaua singură, cu gândurile ei, las-o să facă asta. Dacă își dorește un maraton de filme sau jocuri cu prietenii online, lasă-l să facă asta. Exersaţi trecerea de la ceartă şi reproșuri la dialog și înlocuiți impulsivitatea cu acțiuni conștiente și bine gândite. Sănătatea noastră emoțională are nevoie de o altă abordare acum și traseul poate fi reconfigurat simplu, dacă alegem să ne ghidăm volanul.
Farmaciştii Catena recomandă produsul StresControl de la Naturalis cu efect benefic asupra asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.