Cum faci sa conteze faptul ca spui „Imi pare rau”
Benjamin Franklin a spus la un moment dat ca nimic nu este sigur in viata aceasta in afara de moarte si de taxe, insa ar mai fi putut sa adauge si ca, in relatii, oamenii isi fac rau unii altora. Este un rezultat normal pentru partenerii care trebuie sa faca fata impreuna diverselor provocari ale vietii. Secretul care sta in spatele depasirii momentelor de acest fel este sa reparati lucrurile cat mai curand, reparatie care incepe, de cele mai multe ori, cu scuzele de rigoare.
Pare usor, nu? Poate numai pentru cei care se asteapta ca un simplu „Imi pare rau!” sa fie suficient; pentru ca, in majoritatea cazurilor, nu este. Daca vrei sa iti imbunatatesti calitatile in materie de relatii, gasesti in acest articol cinci sugestii in legatura cu felul in care este ideal sa te exprimi atunci cand iti ceri iertare pentru ceva ce stii ca ai gresit, ce anume trebuie sa spui pentru ca scuzele tale sa aiba si valoare.
Fii direct/a si asuma-ti responsabilitatea
O scuza care include si cuvantul „daca”, nu este o scuza sincera. Imagineaza-ti ca tocmai ai spus ceva nepotrivit si dureros pentru partener/a, iar cand iti ceri iertare spui: „Imi pare rau daca te-a ranit ce am spus”. Pai… tocmai l-ai ranit pe cel de langa tine, nu exista dubii. Poate ca nu ai vrut, dar uite ca s-a intamplat. Abia cand vei spune „Imi pare rau ca te-am ranit!” ajungi in realitatea partenerului.
Constientizeaza impactul pe care il au cuvintele si actiunile tale
Ba chiar, daca nu stii cat de tare afecteaza vorbele si gesturile tale, indrazneste sa intrebi. Este foarte bine sa afli cum anume a interpretat partenerul tau ceea ce i-ai spus, ce anume l-a ranit din felul in care te-ai purtat. Atunci cand iti raspunde, reflecteaza putin asupra raspunsului pentru a-i dovedi ca (incerci sa) intelegi.
Promite ca vei fi mai bun de-atat
Pare ceva evident, insa majoritatea oamenilor uita (sau nu) sa isi comunice intentia de a nu repeta greseala respectiva atunci cand isi cer iertare. In cel mai fericit caz nu se va repeta, insa ajuta destul de mult sa promiti ca vei fi mai atent/a si ca vei incerca sa nu mai spui si sa nu mai faci lucruri care sa intristeze, supere sau raneasca persoana iubita.
Nu o spune ca si cum nu ai crede-o
“Imi pare rau ca te-am ranit, DAR chiar m-ai suparat!” Nu numai ca dupa ce ti-ai cerut scuze le-ai anulat exprimandu-te astfel, ba chiar ai reusit sa transferi vina pe umerii celuilalt. Daca supararea ta este indreptatita, atunci e de inteles. Totul este sa nu aduci asta in discutie atunci cand este vorba despre ceva ce ai gresit tu, situatie in care trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru propriul comportament.
Asteapta momentul potrivit
S-ar putea ca partenerul sa simta ca nu iti ceri iertare cu adevarat. Este momentul in care cuvintele tale spun una iar expresia ta faciala spune cu totul altceva, indiferent daca exprima furie sau o detasare dezarmanta. Cel mai bine, asteapta pana intelegi exact in ce fel ai ranit persoana iubita; da-ti timp sa te calmezi si sa te indepartezi de motivele starii pe care o ai. Astfel, cuvintele tale vor avea inteles atunci cand iti vei cere iertare iar partenerul va putea fi sigur ca vorbesti serios.
A! Inca ceva! Cand iti ceri iertare, priveste prsoana respectiva in ochi, nu privi in pamant.