Cum feresti copilul de raceala in sezonul rece?
Guturaiul, rinofaringita, laringita sunt trei boli care au cateva caracteristici comune: sunt provocate de virusuri, fac sa curga nasul si declanseaza o tuse uscata. Ele ii ating in aceeasi masura pe cei mici si pe cei mari.
Maladiile de mai sus se declanseaza in sezonul rece, indeosebi iarna si la inceputul primaverii, cand copilul isi petrece zilele la scoala sau la gradinita. Foarte frecvente, dar rareori foarte grave, cele trei afectiuni trebuie sa fie tratate in mod serios, fie si numai pentru ameliorarea confortului copilului si evitarea contaminarii celor din jur. Sunt foarte multe virusuri care pot declansa un guturai la copii deoarece acestia au sistemul de protectie impotriva infectiilor (imunitatea) inca in curs de constituire.
Boli de sezon capatate de copii
In majoritatea cazurilor, copilul ia un guturai atunci cand intra in contact cu alti mici bolnavi care tusesc, stranuta si imprastie virusul imprejurul lor. Simpla frecare a ochilor sau a nasului, contactul cu jucariile infectate la cresa sau gradinita sunt suficiente pentru a transmite boala.
Guturaiul, extrem de banal, provoaca o inflamare a mucoaselor nasului si gatului, care da senzatia de intepaturi, urzicaturi, usturimi. In general, guturaiul trece de la sine. Daca are febra, copilul trebuie sa ramana la pat si sa bea multa apa.
Rinofaringita este o alta boala virala care se manifesta prin inflamarea partii superioare a faringelui. Se manifesta prin nas infundat si temperatura de 38 grade C. Aceasta boala se vindeca intr-o saptamana, cel mai adesea fara antibiotice.
Laringita este o inflamatie a laringelui si a corzilor vocale, are etiologie predominant virala si se intalneste frecvent la sugar si copilul mic (sub cinci ani). Virusul respectiv declanseaza simptome ca: tuse puternica, respiratie greoaie, inspiratie ca un suierat, paloare. Trebuie urgent chemat medicul, in cazurile mai serioase, daca temperatura creste peste 38 grade Celsius. Trebuie evitata agitarea copilului, deoarece efortul vocal duce la riscul de laringospasm. Este necesara o atmosfera umeda, rece, cu vapori de apa, comprese reci in jurul gatului. Orice agravare a starii generale a copilului trebuie sa indrepte parintii catre medicul de familie. Trebuie sa se sesizeze aparitia unor semne de alerta care pot reprezenta recomandarea pentru trimiterea la medicul specialist pediatru:
– accentuarea sau persistenta febrei dupa patru-cinci zile
– alterarea progresiva a starii generale
– intensificarea sindromului functional respirator dominat de tuse sau aparitia dispneei
Este necesar ca medicul sa faca diferenta clinica intre infectiile virale si cele bacteriene; sa nu foloseasca tratamentul antibiotic de rutina; sa recomande familiei o ingrijire adecvata cu dezobstructia corecta a narinelor copilului, sesizarea si inlaturarea factorilor de risc pentru otita, sinuzita; folosirea cu precautie a terapiei simptomatice si a medicatiei bronhodilatatoare.
Text: Dr. Anca Tapurica, medic pediatru