Cum functioneaza implantul contraceptiv?
Implantul este o metoda de contraceptie moderna, cu o rata de succes de 99%, fiind bine tolerat de catre organism. Teoretic, implantul este format dintr-o tija mica, flexibila, care se monteaza subcutanat la nivelul bratului pe fata mediana a acestuia. Procedura consta in introducerea sub piele a implantului si se efectueaza sub anestezie locala. Pacienta trebuie sa cunoasca faptul ca dispozitivul se poate indeparta rapid, daca prezinta simptome care o deranjeaza sau isi doreste sa ramana insarcinata. „Durata de viata” a dispozitivului este de aproximativ trei ani, se monteaza in 10 minute, iar spitalizarea nu este necesara.
Implantul contraceptiv elibereaza in sange un progestativ similar cu cel natural, avand un ritm de eliberare constant, si are ca rol blocarea ovulatiei. La nivelul colului uterin determina o ingrosare a mucusului, ceea ce le face spermatozoizilor imposibila inaintarea spre uter. Endometrul (mucoasa uterina), sub actiunea acestui progesteron eliminat treptat, devine subtire, iar in cazul in care un ovul a fost fecundat, acesta nu are mediu prielnic sa se implanteze.
Studiile medicale efectuate pe loturi extinse au aratat ca efectele secundare ale implanturilor contraceptive nu pun viata femeilor in pericol, dar au eficienta mica la pacientele cu epilepsie, obezitate, tuberculoza, HIV. Ca simptome, pot aparea: intarirea sanilor, sangerari vaginale, cefalee, pete pe piele, ameteala, crestere in greutate.
Avantajele implantului contraceptiv:
• nu afecteaza actul sexual;
• poate fi folosit si ca metoda de contraceptie in perioada alaptarii;
• elimina pastila contraceptiva zilnica;
• poate fi utilizat si de femeile care nu pot folosi pastile cu estrogeni;
• datorita mucusului cervical pe care-l formeaza la nivelul colului uterin, scade riscul infectiilor pelvine, acesta fiind bariera in calea bacteriilor care ar putea ajunge in uter.
Dezavantajele implantului contraceptiv:
• ciclul menstrual poate suferi modificari, unele femei se pot confrunta cu o crestere a fluxului menstrual, cu sangerari intermenstruale, iar unele paciente afirma chiar o lipsa a menstruatiilor;
• acneea se poate accentua;
• nu protejeaza femeia de infectiile cu transmitere sexuala;
• in literatura de specialitate se citeaza cazuri rare in care implantul de la nivelul bratului a produs infectie locala.
Pacientele sunt foarte multumite de aceasta metoda de contraceptie, considerata sigura si eficienta. Trebuie retinut faptul ca, dupa extractia implantului, femeia poate ramane rapid insarcinata.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie