Cum functioneaza ovarele in functie de varsta
Ovarele sunt organe sexuale feminine secundare, responsabile de productia hormonilor sexuali feminini – estrogen si progesteron. Ele fac parte din axul hipotalamo-hipofizo-ovarian responsabil de intretinerea si regularitatea ciclului menstrual.
Femeia se naste cu un numar de ovule, in medie 1-2 milioane. Odata cu inaintarea in varsta, numarul de ovule scade precum si calitatea acestora. La pubertate se estimeaza ca ovarele contin aproximativ 100.000 -200.000 de ovule.
Cu cat inaintam in varsta, scaderea numarului si calitatii ovulelor duce la o diminuare treptata a fertilitatii.
Se estimeaza ca o pacienta cu varsta peste 30 de ani pierde aproximativ 1000 de ovule la fiecare menstruatie, iar in jurul varstei de 40 de ani, rata de succes de obtinere a unui sarcini este de 50%.
Odata cu ajungerea la pubertate, hipotalamusul este responsabil de intretinerea ciclului ovarian lunar. Hipotalamusul secreta GnRH (gonadotrofin releasing hormone) care la randul lui stimuleaza secretia de gonadotrofine la nivel hipofizar. Cele 2 gonadotrofine secretate de hipofiza sunt reprezentate de hormonul luteinizant (LH) si hormonul foliculostimulant (FSH). Acestea actioneaza la randul lor asupra organelor sexuale secundar, stimuland ovarele. FSH este responsabil de stimularea si dezvoltarea foliculilor ovarieni, pe cand LH este responsabil de stimularea foliculul dominant pentru ca acesta sa elibereze ovulul, respectiv ovulatie. Interactiunile hormonale din organismul uman reprezinta procese complexe in bucle de feedback pozitiv si negativ, si mici schimbari in secretia unui anumit hormon pot duce la reactii in cascada afectand tot lantul hormonal.
Hipotalamusul este cel ce elibereaza la inceputul ciclului menstrual cantitati crescute de GnRH ce dicteaza cresterea gonatrofinelor hipofizare. Astfel se creste sinteza de FSH si LH la nivel hipofizar.
Cresterea FSH-ul in cursul primelor 14 zile ale ciclului menstrual determina selectarea si cresterea progresiva a foliculilor ovarieni. Stimularea foliculara duce la cresterea sintezei de estrogeni-estradiol. Astfel in primele 14 zile ale ciclului menstrual existe niveluri circulante in crestere de progesteron si estradiol.
Interactiunea estradiol – FSH are la baza o bucla de feedback negativ: cresterea estradiolului determina scaderea sintezei de FSH si invers. In schimb cresterea nivelului de FSH si apoi estradiol duce la ceea ce se numeste „varf de LH (LH peak)” sau eliberarea unui nivel crescut, brusc de LH. Peak-ul de LH preceda cu 24-48 ore ovulatia. Se pare ca acest peak de LH este responsabil de producerea ovulatiei in sine.
In urma eliberarii ovocitului , foliculul dominant recrutat se transforma in corpus luteum sau corp galben. Acesta incepe sa sintetize la randul lui hormoni sexuali: estrogenul si progesteronul. Astfel postovulator exista nivele circulante ridicate de estrogen si progesteron in sange. Progesteronul se va mentine la valori ridicate si aproximativ constante pana aproape de sfarsitul ciclului menstrual.
Daca postovulator ovocitul nu este fecundat, corpul galben isi inceateaza activitatea si se resoarbe progresiv. Nivelurile de estrogen si progesteron scad, lipsa lor determinand aparitia menstruatiei si ciclul este reluat.
Ciclurile menstruale se modifica odata cu avansarea in varsta.
Pe parcurs ce se apropie momentul instalarii menopauzei ciclurile menstruale pot deveni mai scurte. Acest lucru se pare ca este datorat faptului ca productia de progesteron este mai scazuta decat in anii de fertilitate maxima. Scaderea productiei de progesteron duce la descuamarea mai rapida a mucoasei uterine sub forma de sange menstrual, ducand astfel la cicluri menstruale mai scurte.
Nu in ultimul rand scaderea numarului de foliculi si a calitatii lor duce la o scadere a productiei de estrogen din organism. Astfel ovulatia nu mai are loc. Pacientele care se apropie de menopauza se vor confrunta cu dereglari ale menstruatiei si cicluri menstruale anovulatorii. Nu este exclus ca in aceasta perioada sa apara ovulatii aberante.
Cu varsta volumul si structura tesutului ovarian au de suferit. Se pare ca atrofia ovariana la nivel structural, desi clinic si imagistic nedetectabila inca, incepe in jurul varstei de 35-40 ani. De asemenea se constata modificari la nivelul vascularizatiei ovariene, sugerandu-se ca si aceste modificari joaca un rol important in scaderea functiei ovariene.
Scaderea dramatica a nivelelor de hormoni sexuali duce in final la oprirea permanenta a menstruatiei. Totusi, momentul aparitiei declinului hormonal si al imbatranirii foliculilor ovarieni variaza de la o pacienta la alta. In ultimul timp diagnosticul de insuficienta ovariana prematura este intalnit tot mai des.
Se pare ca aproximativ 10% din populatia totala de femei prezinta o imbatranire ovariana prematura, iar procentul real este probabil mai mare intrucat la femeile tinere, diagnosticul este trecut frecvent cu vederea, in multe din cazuri si din cauza faptului ca pacientele se adreseaza foarte tarziu medicului pentru diverse patologii ginecologice sau pentru obtinerea unei sarcini.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Progesteronul si influenta lui asupra fertilitatii
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie