Cum functioneaza terapia de stimulare ovariana?
Stimularea ovariana controlata determina realizarea unei superovulatii in conditiile in care se tine sub control momentul ovulatiei.
Terapia de stimulare ovariana este indicata femeilor cu anovulatie, celor cu afectiuni ovariene (sindromul ovarului polichistic) sau celor cu ovulatie neregulata. Stimularea ovariana este necesara si cuplurilor care sufera de infertilitate, chiar daca factorul de infertilitate este masculin, cupluri ce evident vor intra in programul de fertilizare in vitro.
In mod normal, o femeie ovuleaza cate un ovocit in fiecare luna din ovarul drept sau stang. Ovocitul este captat de trompa uterina de pe aceeasi parte si in treimea ei externa are loc intalnirea dintre ovocit si spermatozoid, urmata de fecundatie.
Stimularea ovariana controlata are ca scop obtinerea si, evident, recoltarea unui numar mult mai mare de ovocite in cadrul tehnicilor de reproducere umana asistata (FIV). O parte din ovocitele obtinute prin stimulare vor fi imature, unele nu se fertilizeaza, iar din altele se obtin embrioni de slaba calitate, de aceea este important sa se obtina un numar de 10-15 ovocite (numar ideal). Din embrionii de buna calitate obtinuti, se vor transfera 1-3 embrioni, luandu-se in considerare varsta femeii, recomandarile medicale si nu, in cele din urma, dorinta viitorilor parinti. Stimularea trebuie sa fie tinuta sub un control strict pentru a se evita o complicatie majora = sindromul de hiperstimulare ovariana (OHSS).
Terapia de stimulare cuprinde o etapa de inhibare hormonala si o etapa de stimulare ovariana. Orice protocol de stimulare folosit se va corela cu varsta femeii, dozari hormonale, rezerva ovariana (AFC, AMH), greutate. In momentul actual dau rezultate excelente protocoalele individualizate pe pacienta.
Protocoalele de stimulare ovariana sunt diverse:
1. Protocoale cu agonisti de GnRH:
– protocol lung;
– protocol scurt;
– protocol ultrascurt.
2. Protocoale cu antagonisti de GnRH:
Medicatie utilizata:
I. Medicatie de stimulare ovariana:
1. hMG – produse urinare ce contin FSH si LH;
2. FSH urinar purificat;
3. FSH recombinat genetic;
4. Clomifen citrat (utilizat la inseminarile artificiale).
II. Medicatie de prevenire a ovulatiei premature:
1. Cu analogi de GnRH (previn descarcarea prematura de LH);
2. Antagonisti de GnRH.
III. Medicatie de declansare a maturarii finale ovocitare:
– hCG sau LH recombinat.
IV. Medicatie de sustinere a fazei luteale:
– Progesteron sau hCG.
In timpul stimularii ovariene se face o urmarire stricta ecografica si hormonala. Stimularea ovariana poate avea efecte secundare ca balonare, greata, o stare de nervozitate accentuata, cresterea in greutate, aparitia chisturilor ovariene. Niciun studiu din cate s-au efectuat pana in prezent nu a reusit sa faca o legatura intre stimularea ovariana si cancerul ovarian.
Text: Monica Dascalescu- Embriolog Senior Columna Medical Center