Cum gandesc optimistii
Dr. Colleen Georges, vorbitor, educator si autor TEDx, antrenor de gandire pozitiva si in folosirea strategiilor pentru accesarea si construirea starii de fericire, autor al blog-ului Seeing All the Good, blog-uri pentru Huffington Post, co-autor a sapte carti bine vandute de auto-ajutorare, releva despre propria gandire optimista ca fiind ceva ce a fost invatat si la care lucreaza in fiecare zi, deoarece gandirea optimista nu vine in mod natural la toti oamenii.
Timp de multi ani, am fost opusul optimismului. Cand un lucru marunt nu mergea conform planului meu, credeam ca intreg planul se va prabusi cu siguranta. Am simtit ca provocarile mari si mici reprezinta dovada solida a faptului ca viata va fi pentru totdeauna greoaie si nedreapta. Chiar si atunci cand lucrurile mergeau bine, m-am gandit ca nu poate dura prea mult. Am fost mereu ingrijorata. Cred ca ingrijorarea era un mecanism pentru controlul viitorului meu. Dar niciodata nu parea sa functioneze. In cele din urma, a dus la dureri de gat si spate, la atacuri de panica. Ceva trebuia sa se schimbe. Aveam nevoie de o revizuire completa a perspectivelor.
Practici pentru combaterea pesimismului si a catastrofizarii, pentru mentinerea unei perspective pozitive asupra prezentului si viitorului, pentru gandirea pozitiva:
Infirmarea gandurilor negative: Cand ma indreptam cu masina spre o locatie unde desfasuram activitati de formare a gandirii pozitive cu un grup , am supraestimat nivelul combustibilului in rezervor si pe la jumatatea drumului mi-am dat seama brusc ca s-ar putea sa nu fie de ajuns. Gandul meu initial a fost : “Vor ramane fara combustibil” . Urmatoarele ganduri imediate au fost: “Voi face un accident…voi ramane blocata….nu voi ajunge la grupul meu la timp….toti membrii grupului mei vor pleca si nu se vor mai intoarce niciodata”.Antrenamentul in practicarea contestarii gandurilor negative m-a ajutat sa iau masuri in mai putin de un minut si sa identific acest mod nociv de gandire, sa contest veridicitatea gandurilor negative sis a rationalizez rezultatele. Am localizat unde era cea mai apropiata statie de benzina si m-am gandit: “Daca ma duc spre acea statie sa cumpar o cutie de combustibil, la o distanta de zece km, masina lasand-o pe marginea drumului, o sa intarzii. O sa sun, pentru a anunta aceasta intarziere, iar daca grupul va dori ma va astepta iar daca nu voi anula. Grupul va intelege, deoarece sunt cunoscuta ca o persoana responsabila si careia ii pasa de activitati.
Odata cu schimbarea gandurilor negative si inlocuirea cu o gandire optimista, sunt alungate temerile, emotiile negative, starea de disconfort.
Practicati recunostinta pentru ceea ce aveti deja: Luati act de tot ceea ce aveti in prezent – relatii importante, succes asupra provocarilor, obiective pe care le-ati atins – acestea fiind de altfel binecuvantari. Ele sunt de asemenea, dovezi ca aveti deja resursele interne si externe de care aveti nevoie penru a trece prin momente dificile si pentru a va atinge obiectivele.
Plangeri mai putine: Cu totii avem nevoie sa ne exteriorizam uneori frustrarile si e sanatos sa le scoatem afara cand ceva ne deranjeaza. Dar atunci cand facem asta in mod regulat la prieteni, familie, pe retele de socializare, mentinem de fapt o stare negativa a fiintei noastre.
Radeti de mici stresori: Radeti cand alergati sa nu intarziati dar sunteti blocati in trafic. Radeti cand varsati cafeaua pe telefonul mobil. Radeti cand ati scris un proiect mare si l-ati pierdut stergandu-l. Unele situatii sunt iminente si atunci ajuta pentru ruperea tensiunilor interioare sa va lasati umorul sa surprinda aceste momente mici de stres cotidian. Iti amintesti ca nu este nimic care nu are o rezolvare si situatia de stres va trece.
Practicati credinta – In momentele de provocare nu avem nicio idee despre viitor. Totusi, este uimitor cat de des de-a lungul drumului ne dam seama de ce trebuia sa trecem prin ce am trecut. Poate ca intelepciunea pe care am castigat-o ne ajuta sau ne permite sa ii sfatuim pe altii. Poate ca este o oportunitate mai buna, o relatie sau o experienta care se deschide ca rezultat al implicarii noastre. Cred ca Dumnezeu ne duce exact acolo unde trebuie sa mergem, chiar daca nu stim de ce in acel moment. Cand avem incredere in acest proces, putem crede ca exista speranta pentru viitor.
Optimismul meu ma ajuta sa vizualizez toate lucrurile pe care vreau sa le vad in viitor, aproape ca in cazul in care se intampla deja. Cumva simt ca aceasta pozitivitate si vizualizare imi tranforma visele in realitati. Gandirea pozitiva poarta cu siguranta o mica magie!
Sursa: http://www.aspiremag.net/5-strategies-for-thinking-optimistically/
Text: Ionela-Janina Sabou