Cum gestionam furia fata de partener
Controlul furiei nu este tocmai usor. In alta ordine de idei, furia este o emotie normala care apare in contextul unor relationari dificile sau a unor probleme de viata curente.
Furia poate fi gestionata in mod pozitiv, intr-un mod prin care sa ne permitem exprimarea emotiilor, a problemelor si argumentarea comportamentelor, insa daca este atat de intensa si nu poate fi gestionata corespunzator conduce la alterarea relatiilor, manifestarea violentei sau agresivitatii, abuzuri in relatii, sau chiar afecteaza propria sanatate sau influenteaza negativ sanatatea celor din jur.
Recomandari pentru controlul furiei:
- Ganditi-va inainte de a vorbi. Atunci cand experimentezi furia, limbajul poate contine cuvinte care ranesc pe celalalt, iar mai tarziu se intampla ca tu sa regreti ceea ce ai spus.
- Invata sa asculti si punctul celuilalt de vedere. Ia-ti cateva momente pentru a analiza spusele lui si de a-ti colecta gandurile inainte de a spune ceva. Permite si celuilalt sa faca acest lucru.
- Invata sa iti exprimi frustrarea in mod asertiv. Asertivitatea iti permite sa iti aperi pozitia, imaginea, sa nu fii agresiv si sa nu ranesti pe celalalt.
- Activitate fizica. In cazul in care furia este persistenta, poate aparea stresul, iar pentru diminuarea stresului este recomandata activitatea fizica: plimbari sau alergat in aer liber, inot, aerobic etc.
- Pauzele. Ofera-ti pauze in perioadele stresante din zi, momente de liniste in care sa fii tu cu tine, cu gandurile tale, care te ajuta sa meditezi, sa pui in balanta binele si raul, sa cantaresti lucrurile pentru deciziile ulterioare.
- Umorul. Umorul elibereaza tensiunea. Dozeaza-l insa corespunzator, deoarece poate rani sentimentele si face lucrurile sa mearga mai rau.
- Respectul si recunostinta. Daca raportul este unul invers proportional, in modul in care te raportezi la celalalt, in sensul ca ii vezi doar aspectele negative care te enerveaza si nu vezi si partile bune, fara sa arati recunostinta sau aprecierea in momentele pozitive, va fi destul de greu de gestionat situatia. Propune-ti sa vezi lucrurile per ansamblu, propune-ti sa vezi atat pozitivul cat si negativul la fel de clar.
- Invata sa ierti. Implicarea iertarii presupune o rationalizare profunda asupra faptului ca celalalt poate sa aiba alte idei sau propriile argumente la o problema sau nu are comportamentul sau sentimentele pe care noi le asteptam. Este posibil, ca asteptarea de fapt a ceea ce ne dorim si totusi nu apare, sa fie nerealista.
- Apelul la un psiholog. Atunci cand furia scapa de sub control si persista o buna perioada de timp, atunci cand furia impinge la acte regretabile ulterior sau care provoaca durere celor din jur, este recomandat sa ceri ajutorul unui specialist.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog