Cum gestionam hemoragiile in timpul sarcinii
Orice sangerare aparuta pe parcursul celor 9 luni de sarcina poate semnifica o posibila complicatie care poate afecta evolutia fatului si a sarcinii si ar trebui sa aduca gravida in cel mai scurt timp posibil la un consult de specialitate.
Desi sangerarile vaginale sunt des intalnite, in special in primul trimestru de sarcina, si, de obicei, nu afecteaza evolutia sarcinii, consultul ginecologic nu trebuie niciodata exclus si trebuie efectuat cat mai rapid dupa constatarea sangerarii pentru a putea exclude alte posibile complicatii.
Sangerarile vaginale aparute in primul trimestru
Sangerarile vaginale aparute in primul trimestru pot avea mai multe cauze: sangerare ce insoteste procesul de implantare (de obicei, la 10-14 zile dupa conceptie), avort spontan sau o sarcina oprita din evolutie, o sarcina ectopica, sarcina molara sau patologii ce tin de colul uterin (infectii, polip decidual, leziuni de col uterin). Mai rar, sangerarile vaginale in primul trimestru pot fi provocate de leziuni traumatice locale.
De multe ori, in primul trimestru de sarcina apar sangerari produse de zone de decolari coriodeciduale. Practic, apare o acumulare de sange intre peretele uterin si sacul gestational care, de obicei, se autolimiteaza fara a influenta evolutia sarcinii. Totusi, daca sangerarea intre peretele uterin si sacul gestational continua, hematomul format poate decola considerabil suprafata de implantare, urmand apoi avortul spontan si expulzia embrionului.
Sangerari vaginale aparute in trimestrul al doilea si al treilea
In trimestrul al doilea si al treilea, sangerarile pot aparea in contextul unei anomalii de insertii placentare (placenta praevia), decolare prematura placentara, incontinenta cervico-istmica, iminenta de avort spontan sau de nastere prematura sau in cazul unei rupturi uterine (pe uter indemn sau cicatricial). Uneori, declansarea travaliului poate fi anuntata prin aparitia unei secretii mucinoase rozalii sau chiar rosiatice, fara a avea o semnificatie patologica.
Sangerarea vaginala poate fi abundenta sau redusa cantitativ, de culoare rosu aprins, cu cheaguri, variind pana la nuante de roz sau maro inchis.
Cuantificarea pierderilor de sange poate fi subiectiva prin aprecierea numarului de absorbante schimbate, dar daca este foarte abundenta, pierderile de sange vor fi reflectate in modificarea parametrilor biochimici – hemoleucograma, hematocrit, sideremie si coagulograma.
Cauze de sangerare
Cel mai frecvent intalnita cauza de sangerare este avortul spontan. Pierderea de sange poate debuta progresiv sau brusc, cu pierderi mari de sange, insotita de dureri pelvine ce devin din ce in ce mai intense. In formele severe, fara tratament de urgenta, avortul poate duce la hipovolemie severa si moarte.
Anomaliile de placentatie induc frecvent sangerari in timpul sarcinii. Acestea se regasesc la 0,5-3,6 % din sarcini, insa numarul lor este in crestere, in principal din cauza cresterii numarului de nasteri prin operatie cezariana. Insertiile anormale de placenta pot fi favorizate de multiparitate, varsta peste 35 de ani a mamei, sarcini anterioare cu anomalii de placentatie, cicatrici uterine (post interventii chirurgicale), chiuretaje multiple in antecedente.
Clasificarea placentei praevia se face in raport cu orificiul cervical intern: placenta praevia central (acopera in totalitate OCI), placenta marginala sau placenta laterala. Evaluarea localizarii placentei este esentiala in trimestrul II si III si este efectuata prin intermediul ecografiilor prenatale, pentru a putea stabili conduita obstetricala ulterioara. Existenta unei placente praevia centrale impune nasterea prin operatie cezariana. Dezlipirea prematura de placenta normal inserata reprezinta cea mai frecventa cauza de mortalitate perinatala, avand ca factor de risc important hipertensiunea indusa de sarcina. De asemenea, ea poate fi favorizata de varsta mamei, patologii materne asociate si traumatisme abdominale. In functie de suprafata decolarii placentare, procesul se poate autolimita sau poate duce la complicatii materne si fetale grave.
De retinut!!! Orice sangerare aparuta in timpul sarcinii trebuie investigata corespunzator pentru a exclude alte posibile complicatii ce pot influenta evolutia sarcinii si starea de sanatate a mamei.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie