Cum gestionăm sentimentul de vinovăţie

Apariția sentimentului de vinovăție și felul în care îl gestionăm, are strictă legătură cu felul în care am fost educați încă de mici. Cel mai adesea apare atunci când, în sfârșit, alegem să ne punem pe primul plan (așa cum este și normal) și să nu ne mai sacrificăm pentru binele altora. Cum gestionăm acest sentiment de vinovăție? Cum să îl oprim încă de la primele semne?
Cum apare sentimental copleșitor de vinovăție?
Vina apare, în general, atunci când încălcăm așteptările celorlalți (realiste sau nu) după ce am fost condiționați ani întregi să credem că, doar mulțumind nevoile celorlalți o să primim acceptarea și validarea atât de mult dorite.
Aceasta apare când raționalul se luptă cu emoționalul și consumul dintre cele două este uriaș. În general, vinovăția macină oamenii buni, empatici, pentru care respectul și iubirea față de semeni sunt mai importante decât propria persoană.
De ce unii sunt măcinați de vinovăție și alții nu?
Vinovăția este o dovadă vie de empatie, de omenie, de grijă și iubire fată de celălalt, de aceea oamenii cruzi nu experimentează așa ceva, pot călca pe cadavre fără scrupule. Sigur, vinovăția poate fi cauzată și de acțiuni cu adevărat nocive, toxice, dăunătoare, dar prezența acesteia înseamnă totuși că omul în cauză ar vrea să nu mai producă astfel de trăiri altora, are o șansă să repare greșelile.
Din păcate, de cele mai multe ori, vinovăția este rezultatul unei creșteri centrate pe mulțumirea celorlalți, nu pe satisfacerea nevoilor proprii, oricât de banale sau inofensive ar fi acestea, de aceea analizarea acestei stări în profunzime este elementară pentru a îi diminua intensitatea.
Poate fi vina benefică?
Deși sentimentul de vină este unul copleșitor și vrem să îl experimentăm cât mai rar, se poate ca acesta să aibă și urmări benefice! Un om care experimentează vina și vede cu ochiul liber cât de consumatoare este, poate face tot posibilul ca pe viitor să evite astfel de decizii, sau să repare ce a făcut acolo unde este posibil, dacă e posibil. Datorită sentimentului de vinovăție, unii oameni și-au schimbat radical stilul de viață, și-au dedicat viața unui stil de viață orientat către acțiuni filantropice, au început să facă alegeri mai bune, care să îi ferească de vinovăție. Alții pur și simplu au ales să ignore aceste sentimente și să își continue stilul de viață toxic, fără urmă de regret.
Cum gestionăm sentimentul de vinovăție?
Dacă nu se poate limita, sentimentul de vinovăție trebuie înfruntat și gata! Dacă nu putem repara, trebuie să învățăm să trăim cu el și să evităm să mai ajungem în astfel de situații.
- Discută cu cineva despre ce se petrece. Un preot, un prieten, un psiholog, simplu gest de a vorbi despre ce ne macină, ne poate ajută să scăpăm de presiune.
- Fă pace cu tine. Greșeli toți facem…ori le reparăm, ori trăim cu ele – orice decizie am lua, merităm propria noastră iertare, chiar dacă este cel mai greu de obținut.
- Cere iertare. A recunoaște greșeala și a cere iertare este prima mișcare și cea mai grea.
- Fă o faptă bună. Sunt mulți oameni care au nevoie de ajutorul nostru…nimic nu curăță o greșeală mai bine decât o faptă bună, făcută din suflet!
- Acceptă că uneori nu poți schimba ce s-a întâmplat deja. Uneori chiar nu putem repara răul făcut, oricât de mult am vrea, așa că putem să ne iertăm pe noi înșine și să mergem mai departe, încercând să nu repetăm greșelile trecutului.