Cum gestionezi tantrumurile celui mic
Fie că ești părinte sau nu, cu siguranță ai auzit despre tantrumuri. Dacă nu, sigur ai văzut copii care se aruncă la podea urlând, care țipă sau plâng aparent incontrolabil și ai privit cu reproș. În postura de părinte e și mai greu să gestionezi tantrumurile pentru că ești copleșit de propriile emoții, de privirile indiscrete ale lumii, de neputința de a gestiona reacțiile copilului.
Ce este un tantrum?
Tantrumul este de fapt o manifestare a frustrării pentru un copil care nu este pe deplin capabil să exprime verbal ce îl deranjează, nu îi sunt îndeplinite nevoile de bază, în special nevoia de conectare, este copleșit de emoții și nu știe cum să le gestioneze.
Majoritatea copiilor trec prin astfel de reacții, iar din păcate, noi ca societate nu prea știm și nici nu am fost învățați cum să reacționăm când suntem martorii unor astfel de episoade.
Cum reacționezi când copilul este în plină criză?
Când cel mic este în plin tantrum este foarte important să ne asigurăm că este în siguranță și nu se poate răni pe el sau pe alții și să îi confirmăm verbal și comportamental că îi validăm sentimentele și că suntem lângă el dacă are nevoie de ajutor. Faptul că ridici tonul sau îl bruschezi nu ajută cu nimic.Mai mult, dacă nu permiți tantrumului să se manifeste, toate acele trăiri intense se acumulează și răbufnirea va fi și mai intensă. Concret, cobori la nivelul lui de înălțime, îi spui că înțelegi că este supărat și dacă are nevoie de o îmbrățișare, ești acolo.
Cum previi un tantrum?
Un copil care are foarte des astfel de manifestări, are de fapt o serie de nevoi care nu sunt îndeplinite.
Dintre toate nevoile pe care un copil le are, nevoia de conectare cu părintele și nevoia de program clar sunt de departe cele mai importante. Copiii au mare nevoie să înțeleagă că părințîi le acordă toată atenția lor pentru măcar 15 minute pe zi. Fără ecrane, fără conversații la volan sau în timp ce se ocupă de treburile casnice, ci un timp doar al lor, în care să fie văzuți și ascultați cu intensitate.
Un alt aspect ce diminuează considerabil numărul tantrumurilor este rutina clară și respectarea ritmului propriu. Copiii tânjesc să știe exact ce urmează să se întâmple cu ei, ce urmează să facă sau unde urmează să meargă, așa că încercați cu tărie să respectați programul de somn, de masă, de joacă, pentru a avea un copilaș ale cărui nevoi fiziologice sunt îndeplinite.
Oferiți copilului limite clare și lucrați cu toți membrii familiei pentru respectarea lor. Faptul că sunteți consecvenți îl mulțumește pe cel mic și nu îl mai provoacă se testeze continuu limitele, el știind că toată lumea e sincronizată și fermă.
Cum ajuți un copil să se liniștească?
Un copil trebuie neapărat să știe că este în siguranță, că părinții îi înțeleg emoțiile și îl susțin chiar dacă manifestările lor sunt `deranjante`. Pentru o bună dezvoltare emoțională, un copil trebuie să treacă prin toată paleta de emoții și să i se permită să le manifeste pe toate.
Dacă vrem ca cei mici să se autoregleze cât mai repede și eficient atunci când emoțiile îi copleșesc, este nevoie ca reacțiile noastre să fie cât mai echilibrate și asumate pentru a le oferi un exemplu bun, de reacție matură, calculată.
De asemenea, e necesar să normalizăm și sentimentele a căror manifestare ne deranjează pe noi ca părinți si să evităm construcțiile de genul ‘E rușine să…’.