Cum identifici ovulatia in cazul unui ciclu menstrual neregulat
Multe dintre paciente se pot confrunta cu cicluri menstruale neregulate. Menstrele pot fi neregulate dintr-o varietate de motive. Pacientelor cu ciclu menstrual neregulat le poate fi dificil sa se pregateasca pentru obtinerea unei sarcini, acestora fiindu-le greu sa identifice perioada de ovulatie si in consecinta perioada optima pentru a obtine o sarcina.
Fereastra de ovulatie, adica perioada de timp in care ovocitul poate fi fecundat de catre spermatozoid, este relativ scurta (12-14 ore), identificarea momentului ovulator fiind astfel important pentru cuplurile care incearca sa conceapa. Totusi trebuie avut in vedere faptul ca un ciclu menstrual neregulat poate reprezenta un simptom al unor probleme medicale nediagnosticate, care ar trebui identificate si tratate inainte de obtinerea unei sarcini (ex: sindromul ovarelor polichistice, diabet sau disfunctii tiroidiene). De aceea inaintea incercarii de a obtine o sarcina ar trebui consultat medicul ginecolog , care poate efectua un consult amanuntit si poate recomanda o baterie de analize uzuale si/sau specifice pentru a depista eventualele probleme medicale existente.
In mod normal, ovulatia are loc la jumatatea ciclului menstrual (ciclul menstrual reprezinta perioada de timp dintre 2 menstruatii). Totusi acest proces poate avea de suferit chiar si in cazul menstruatiilor regulate, ovulatia putand fi precoce sau tardiva.
Momentul ovulator este insotit de obicei de o serie de semne si simptome, care identificate corect, pot fi folosite in predictia momentului optim de conceptie. Totusi, cele mai multe dintre aceste semne si simptome nu sunt specifice doar ovulatiei, ele putand aparea si in alt context decat ovulatia. In consecinta aceste simptome sunt nespecifice si nu pot fi folosite exclusiv pentru a determina momentul optim al conceptiei.
- Calendarul
Urmarirea si notarea anumitor date lunare (data venirii menstruatiei, durata ei, fenomene de insotire etc.) intr-un calendar poate fi utila atat pentru pacienta cat si in vederea unui consult medical prilej cu care medicul are o imagine cat mai clara a ceea ce se intampla. Chiar si in cazul menstruatiilor neregulate este posibil sa se identifice un pattern, un model repetitiv de venire a menstruatiei (ex: la 2-3 luni ciclul menstrual se prelungeste cu x zile). De asemenea la momentul unui eventual consult medical de specialitate este bine sa aveti toate aceste informatii la indemana.
- Aspectul mucusului cervical
Pe parcursul lunii secretia vaginala fiziologica isi schimba aspectul, consistenta si cantitatea in functie de statusul hormonal corespunzator. Dupa terminarea menstruatiei exista o perioada de cateva zile in care secretia fiziologica lipseste, pentru ca mai apoi pe masura ce se apropie momentul ovulatiei, secretia sa devina mai abundenta si mai apoasa. In timpul ovulatiei secretia vaginala are un aspect mucos, vascos, lipicios, filant, incolor fiind frecvent comparata cu aspectul albusului de ou. Acest semn poate fi utilizat pentru a estima momentul ovulatiei insa el nu este definitoriu.
- Masurarea temperaturii bazale
Temperatura bazala poate creste cu pana la jumatate de grad in perioada ovulatorie. Pentru monitorizarea cresterii temperaturii bazale este nevoie de masurarea zilnica a temperaturii, de obicei dimineata la trezire. Constantele sunt trecute intr-un tabel/calendar identificand astfel perioada in care temperatura bazala creste. Totusi aceasta metoda nu este una eficienta pentru ca pana si mici schimbari in rutina zilnica pot duce la modificarea temperaturii bazale.
- Teste de ovulatie
Testele de ovulatie sunt usor accesibile, putand fi achizitionate de la farmacie si usor de folosit la domiciliu. Ele folosesc acelasi principiu ca si testele de sarcina, folosind fluxul de urina si pozitivandu-se atunci cand anumiti hormoni sunt excretati in cantitate mai crescuta in urina in perioada ovulatorie. De asemenea exista niste aparate de monitorizare a fertilitatii care folosesc stripuri de urina care sunt introduse in aparatul respectiv si analizate pentru a detecta cu acuratete, conform producatorului, nivelul de hormoni din urina, permitand astfel pacientei sa identifice perioada ovulatorie.
In contextul unor menstruatii neregulate va fi necesar sa faceti mai multe teste si pe o perioada mai lunga din luna pentru a identifica momentul oportun conceptiei. De asemenea este posibil sa constatati ca testele nu se pozitiveaza in niciun moment al lunii acest lucru atragand atentia asupra faptului ca exista un deficit de ovulatie si ca vizita la medicul ginecolog nu trebuie intarziata pentru a depista cauza si a o trata.
- Teste de sange periodice
Testele de sange periodice pentru a identifica nivelul si raportul anumitor hormoni din organism pot fi utile pentru a determina perioada ovulatorie. Medicul poate prescrie teste de sange, care vor determina nivelurile de hormoni din sange in diferite perioade ale ciclului menstrual. Totusi aceasta metoda este destul de dificila necesitand o complianta crescuta din partea pacientelor.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Lucruri interesante despre ovulatie
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie