Cum îi afectează regulile anti-COVID-19 pe elevi
Pandemia de COVID-19 este o situație pe care nu credeam că o vom experimenta vreodată, o experiență despre care mulți dintre locuitorii planetei nici nu știau că există. Din moment ce mulți dintre adulți nu știau ce să facă, ce să creadă, copiii s-au simțit și mai confuzi, lăsăți cumva fără explicații clare, chiar de părinții lor, unii doar au preluat grija, frica sau chiar și indiferența în respectarea regulilor de minimă protecție/igienă pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
Timpul a trecut, lucrurile încep să se așeze, deși starea de nesiguranță a zilei de mâine încă există, locurile de joacă se deschid, restaurantele asemenea, chiar și școlile, asta implicând o serie de reguli foarte stricte anti-COVID, pe care toată lumea trebuie să le respecte. Dar, în definitiv, cum îi afectează pe cei mici aceste măsuri de prevenire a infecției COVID-19?
Care sunt regulile anti-COVID cel mai greu de respectat pentru elevi?
Școala este un spațiu în care cei mici își dezvoltă abilitățile de socializare, în care învață să fie independenți și încep procesul anevoios de maturizare. Chiar și în context pandemic, școala are același rol, dar pentru siguranța copiilor și a cadrelor didactice, trebuie luate măsuri speciale de protecție anti-COVID-19:
Păstrarea distanței fizice
Copiii se joacă, vorbesc, petrec pauzele foarte aproape unii de ceilalți. Din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus, nici colegii de bancă nu mai pot stă apropiați, așa că trebuie să învețe să interacționeze de la o distanță sigură. Acest aspect are și avantaje pentru că cei mici pot învăța despre respectarea spațiului personal. Încercați să le explicați celor mici că își pot imagina că ai lor colegi sunt înconjurați de o bulă imaginară și dacă se apropie prea mult, se sparge.
Purtarea măștii de protecție
Copiii își ating fața, se joacă cu părul, se freacă la ochi, de multe ori ca reacție a situațiilor stânjenitoare, dar această reacție trebuie să înceteze pentru că favorizează transmiterea noului coronavirus. Purtarea măștii reprezintă o împiedicare a accesului în corp și, contrar informațiilor eronate din mediul online, purtarea măștii nu îmbolnăvește purtătorul, nu reduce nivelul de oxigen din corp, poate fi deranjantă, dar cu timpul purtarea ei devine obișnuință.
Limitarea adunărilor cu număr mare de participanți
Gata cu careurile școlare, cu bisericuțele din timpul pauzei, cu banchete sau absolviri numeroase. Sigur, sunt ocazii ce ne lasă amintiri emblematice, dar faptul că nu se pot organiza, nu trebuie să umbrească bucuria copiilor. Încercați să nu aprofundați sentimentele de tristețe, ci să îi încurajați să găsească metode de a găsi bucurie în toate momentele pe care le trăiesc, așa cum sunt ele, nu cum am vrea să fie.
Cum îi afectează noile măsuri anti-COVID pe elevi?
Copiii sunt mai descurcăreți și înțelegători decât credem noi, așa că în loc să îi victimizați și compătimiți, încercați să le oferiți soluții care îi pot ajuta să se adapteze mai ușor. Sigur, ușor nu este, și este total atipic ce se întâmplă în perioada asta, elevii se pot simți ciudat, nenatural, copleșiți, dar soluția pentru toate aceste stări este în comportamentul părinților. Acceptați stările copiilor, ascultați copii, vorbiți-le cu blândețe, încurajator, dar nu sfidător față de măsurile de prevenire a infecției COVID-19.
Ce putem face noi, părinții, pentru că cei mici să se adapteze noilor reguli anti-COVID în școli?
Copiii au nevoie să știe că noi suntem alături de ei, îi înțelegem și facem tot posibilul pentru a-i ajuta. Uneori, un zâmbet și un „sunt aici pentru tine” ajută mai mult decât orice tehnică complexă de intervenție. Mai mult decât atât, pe copii îi ajută exemplul personal. Știm cât de greu e, dar dacă noi, ca părinți, respectăm distanțarea fizică, purtăm masca, ne dezinfectăm cu regularitate, atunci copiilor o să li se pară natural să facă fix același lucru.
Farmacistii Catena recomandă Imunovit Gummy, supliment alimentar cu gust delicios de portocale, special formulat pentru copii, care susține buna funcționare a sistemului imunitar. Mai multe detalii despre produs găsiți AICI.