Cum îi ajutăm pe copii să gestioneze emoțiile cu care se confruntă
A-ți învața copilul sau a-l ajuta să își identifice emoțiile și să se exprime emoțional ar trebui să fie un obiectiv pentru fiecare părinte, deoarece acest lucru îl ajută pe copil, atât pe moment, cât și în viață. Copiii mici nu dețin noțiunile de identificare a felului în care se simt, de aceea, de cele mai multe ori, ei vor afisa o frustrare sau o supărare, iar dacă nu ştiu să o împărtășească, se vor calma cu greu după o zi încărcată de emoții și stări pe are nu le cunosc. Însă, înainte de toate, este important să înțelegi tu, ca părinte, ce simte copilul tău, pentru a-l putea ajuta ulterior.
Sfaturi pentru a ajuta copiii mici să își exprime emoțiile
Etichetați emoțiile, astfel încât copilul să le poată identifica cu ușurință. „Ai fost trist când mami a plecat la serviciu, dar mami s-a întors și ai devenit bucuros.”
– Încurajați-i să vorbească despre sentimentele lor, dar și despre ale altor copii. „Te-am auzit râzând. Ești fericit?” sau „Copilul vecinului a căzut. Cum crezi că se simte?”;
– Vorbiți despre modul în care sentimentele pot fi exprimate. „Ce faci când te superi?” sau „Ce fac oamenii când sunt fericiți?”.
– Folosiți cuvinte simple pentru a explica sentimentele, cuvinte pe care copilul le poate înțelege. Dacă cuvintele sunt mai greu de înțeles, folosiți imagini ilustrate cu animăluțe sau diferite personaje, cu întâmplări diverse, și puneți copilul să descrie sentimentele acestor personaje;
– Permiteți-i copilului și chiar încurajați-l să găsească diferite moduri de a-și manifesta sentimentele;
– Lăudați-vă copilul atunci când vorbește despre sentimentele lui. Acest lucru îi arată, de fapt, că este bine să vorbească despre sentimente și pe parcurs se va dezinhiba și va vorbi deschis despre bucurii sau supărări, despre furie sau teamă.
– Sprijiniți-vă copilul atunci când vorbește despre emoții și dezvoltați discuțiile pe această tematică atunci când se joacă, când mănâncă, când vă plimbați cu el în parc, când face diverse activităţi, etc.
La ce ajută identificarea emoțiilor și exprimarea emoțională?
În primul rând și cel mai important, un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește deschis despre ele, dezvoltând un comportant rațional.
Copilul inteligent emoțional va știi să își clădească relații, sau să anticipeze sentimente diferite față de oameni diferiți;
Copilul inteligent emoțional va știi să identifice emoțiile altora și să se raporteze în mod corect la ele;
Copilul inteligent emoțional va știi să își dezvolte empatia;
Copilul inteligent emoțional va știi să facă față situațiilor stresante.
Copilul inteligent emoțional va știi să identifice persoanele pe care se poate baza, care îi creează un confort psihologic;
Copilul inteligent emoțional va știi să comunice cu alții;
Copilul inteligent emoțional va știi să își conștientizeze multitudinea de emoții față de aceeași persoană;
Identificarea și dezvoltarea emoțiilor vor ajuta copilul, adolescentul și mai apoi adultul să facă față în mod eficient situațiilor de viață și varietății de evenimente care îl așteaptă. Competența emoţională dobândită în copilărie va fi un factor de protecție asupra stărilor emoționale-afective la care se va expune pe parcurs.