Cum îi învăţăm pe copii să aibă o mentalitate de succes
Nu e un secret că oamenii de succes se formează încă de mici, însă trebuie clarificat faptul că succesul nu înseamnă bani și atât, ci înseamnă o întreagă stare de spirit, o abordare diferită a calității vieții în general, care da, poate aduce și sume considerabile de bani.
Copiii stabil emoțional = adulți care pot avea succes
Pentru ca un copil să aibă ocazia de a-și urmări aspirațiile și de a investi în ceea ce îi place, trebuie ca acestuia să i se asigure toate condițiile de dezvoltare armonioasă: adăpost, hrană sanătoasă și un climat familial echilibrat. Un copil abuzat își canalizează toată energia în a gestiona trauma, iar traiul cu frică și tristețe nu este unul roditor.
Pentru a avea un copil stabil din punct de vedere emoţional, e necesar să urmărim câteva reguli simple, elementare, care, dacă ar fi respectate de toate familile din lume, nu am mai avea copii (viitori adulți) nefericiți:
- La certurile adulților, copilul nu trebuie să fie prezent. Problemele adulților se rezolvă între adulți. Cei mici nu trebuie să asiste sau să fie implicați în așa ceva pentru că nu vor uita niciodată.
- Violența verbală și fizică – total interzise. O palmă și un cuvânt jignitor nu se uită niciodată. Copilul abuzat crește având impresia că nu merită nimic mai mult decât ce a primit în copilărie și rar poate să treacă de eticheta pe care părintele i-a pus-o în copilărie, la nervi.
- Copilul este o ființă care necesită tot respectul pe care îl oferim celor mai de vază adulți. O durere greu de șters din sufletul unui copilaș, e atunci când mami, cea mai prețioasă ființă din viața lui, se poartă mai frumos cu un alt om decât cu el. Este valabil în aceeași măsură și pentru tătici.
- Educația de acasă este temelia educației din societate. ”Cei 7 ani de acasă” nu înseamnă a răspunde la salut și a sta cuminte. Primii ani în sânul unei familii echilibrate înseamnă: gestionarea situațiilor tensionate, pregătirea pentru viața în colectivitate, dezvoltarea autonomiei, consolidarea relațiilor de încredere.
Mentalitatea axată pe succes înseamnă multă muncă cu sinele
Şcoala în sine și notele mari nu aduc niciodată succesul așa de ușor. Avem dovada vie prin faptul că cei ce erau cândva numiți „tocilari„ cel mai des ajung pur și simplu anti-sociali, plafonați în o meserie impusa de părinţi, in timp ce oamenii cu performanță academică mediocră, au cel mai adesea șansa de a atinge succesul și starea de bine?
De ce? Răspunsul este simplu: în loc să canalizeze întreaga energie asupra mediului academic, au ales să împartă energia în 2 arii. Scoală și hobby, rezultând un adult care a reușit să împartă echilibrat aspectele relevante ale vieții sale.
Legătura dintre hobby și carieră de succes
Când faci cu plăcere o activitate ce aduce și recompense financiare, atunci timpul investit, nu pare pierdut, ci pare câștigat. Felul în care părinții își ghidează copiii către pasiunile lor, dictează în mod relevant faptul că viitorul adult o să producă bani cu plăcere, nu din obligația de a trăi, iar prin asta o să ofere tot ce are mai bun, o să vrea să înflorească și să se perfecționeze, iar plafonarea nu se poate produce.
În situația în care acest copil ajuns adult eșuează în domeniul ales, se reprofilează mai ușor pentru că are alt viziune asupra muncii.
Succesul financiar nu garantează fericirea
Sunt domenii foarte bănoase, în care grija zilei de mâine nu este o problemă, cu toate astea, pentru unii oameni, înseamnă stres, griji, nu mai au energie să se concentreze și pe alte aspecte ale vieții, exceptând cariera și astfel, ajung singuri sau pur și simplu, nefericiți.
Este de o importanță fundamentală să îi învățăm pe cei mici să se bucure și să investească mai mult în hobby-uri decât în notele din catalog.