Cum îi spuneţi copilului că divorţaţi
Nu te gândești nicio secundă atunci când spui „Da” în fața ofițerului de la Starea Civilă, atunci când declari nașterea micului pui de om, când îi sărbătorești zilele de naștere în familie, că o să ajungi vreodată să îi explici că urmează să îi divorțeze părinții, dar odată ajuns în situația aceea, trebuie să abordezi discuția cu delicatețe, cu mult bun-simț și cu echilibru.
Discuția cu fostul partener – grea, dar necesară
Pentru siguranța emoțională a copilului, părinții trebuie, e puternic recomandat să păstreze o relație de comunicare eficientă, din respect și din iubire pentru copilul lor. Acesta nu trebuie, pentru nicio secundă să creadă că părinții lui se urăsc din cauza lui și chiar dacă, relația s-a terminat dezastruos, el nu trebuie să sufere din cauza cuvintelor grele sau a gesturilor necuviincioase.
Înainte de a comunica copilului faptul că relația voastră se încheie, trebuie să lăsați orgoliile de-o parte și să aveți o discuție sinceră, între doi oameni raționali, prin care stabiliți ce urmează să se întâmple cu copilul. Acesta trebuie să înțeleagă că voi nu mai formați un cuplu, dar că el va avea în continuare doi părinți, chiar dacă nu mai locuiesc sub același acoperiș.
Cine dă vestea divorțului?
Ideal e ca această veste grea să fie dată de doi părinți echilibrați, interesați de bună-starea sufletească a celui mic, care vorbesc civilizat și fără resentimente atunci când se află în prezența copilului.
În realitate, cel mai des, părinții divorțează urât, cu scandal și ură, care inevitabil ajung și la copil, fie auzind cu urechile lui, fie simțind starea de tensiune și nefericire. Unui copil căruia nu i se spune ce se întâmplă, este un copil care se gândește că este pedepsit, că este vina lui pentru ce se întâmplă, și de asta nu vorbește nimeni cu el. De aceea, este obligatoriu ca părinții să vorbească cât mai repede cu copilul, pentru a evita să audă de la alții ce trebuia să audă de la oamenii pe care îi iubește cel mai mult.
Părintele mai calm, mai blând, discută cu copilul, fiind susținut de celălalt părinte. În situația în care celălalt părinte este total indiferent, nu trebuie să vorbim cu ură despre fostul partener pentru că este în continuare un om pe care copilul dumneavoastră îl iubește. Fiți cumpătați, fiți blânzi, dar clari și edificatori, de asemenea, pregătiți pentru a răspunde oricărei întrebări.
Fraze cheie de folosit când îi spui copilului că divorțați
Unii copii vor plânge, alții vor fi furioși, alții șocați sau în negare, dar în orice situație, copilul trebuie să audă cel puțin odată următoarele fraze:
- „Orice s-ar întâmpla, te iubim enorm de mult”. Mulți părinți spun prea rar copiilor că îi iubesc, crezând că aceștia știu deja. Acum mai mult decât niciodată, trebuie să audă că îi iubiți, iar acțiunile să confirme vorbele.
- „Nu divorțăm din vina ta”. Mulți copii cred că părinții divorțează din vina lor pentru că ei știu că mami și tati sunt doar atât, nu înțeleg conceptul de cuplu. Trebuie să le fie clar că orice ar fi făcut el, tot la divorț s-ar fi ajuns.
- „Noi nu mai suntem soț și soție, dar suntem în continuare părinții tăi”. Adesea, când unul dintre părinți pleacă din casă, copilul crede că acesta pleacă definitiv. Părintele care părăsește căminul conjugal are datoria de a păstra legătura cu copilul lui.
Fiți responsabili față de copilul vostru și lăsați loc de „Bună ziua” pentru că acesta are nevoie de doi părinți care să îi ofere un model comportamental demn de urmat. Chiar dacă e greu, aproape imposibil, lăsați orgoliile și comunicați cu diplomație și respect cu cel pe care odată l-ați iubit nebunește.