Cum îmbraci bebelușul în sezonul rece?
Îmbrăcarea bebelușului în sezonul rece reprezintă pentru mamă o adevărată provocare, care întotdeauna are o tendință de a exagera în îmbrăcarea micuților care nu pot spune încă dacă se simt confortabili.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.
Sfaturi pentru îmbrăcarea bebelușilor în sezonul rece
- Cum îmbrăcăm bebelușii în casă?
Este indicat ca pătuțul să fie amplasat în camera cea mai călduroasă, departe de ferestre, uși, pereți exteriori, precum și de calorifere, sobe sau alte surse directe de căldură. În casă bebelușul trebuie să fie îmbrăcat cu un singur rând de haine și fără căciuliță, dacă mama se simte confortabil în pantaloni și cu un pulover lejer și copilului îi va fi bine cu un singur rând de haine. În timpul zilei indicat ar fi ca temperatura să nu fie sub 21⁰ C.
Bebelușii trebuie să fie îmbrăcați în haine moi, știm că cele mai bune țesături sunt din lână și bumbac. Acestea au rolul de a păstra umiditatea la distanță, astfel că cel mic să rămână curat și uscat. În sezonul rece sunt recomandate hăinuțele de piele cu mânecă lungă pentru că au o mai bună acoperire, în comparație cu cele cu mânecă scurtă. Pentru cei mici sunt indicați pantalonii cu protecție la nivelul plantei piciorului, pentru că ajută la păstrarea căldurii, aceștia pot avea o bandă simplă la nivelul taliei, astfel încât să nu alunece.
Dacă bebelușul doarme cu mama sa, nu trebuie să fie îmbrăcat gros deoarece cei doi stând apropiați pe parcursul nopții se vor încălzi și cel mic poate transpira. Trebuie să ținem cont că husele care îmbracă saltelele nu numai că protejează salteaua, ele au rol și de a păstra căldura.
Cea mai bună metodă de a determina dacă copilului îi este frig: trebuie să verificăm burtica și spatele acestuia. Dacă sunt calde înseamnă că bebelușul este îmbrăcat corespunzător, nu trebuie să verificăm temperatura mâinilor și picioarelor care în mod normal sunt mai reci decât restul corpului. Dacă în încăpere este frig, cel mic poate fi acoperit cu o pătură sau poate să doarmă într-un sac de dormit special creat pentru bebeluș. Nu trebuie îmbrăcat copilul cu mai multe rânduri de haine, dacă îl puneți în pătură portabilă sau în sac de dormit, pentru a evita supraîncălzirea.
Dacă bebelușul are părul umed, obrăjorii roșii, este transpirat și are respirația rapidă indică faptul că s-a încălzit și trebuie să-l mai dezbrăcam.
- Cum îmbrăcăm bebelușii afară?
Indicat ar fi ca cel mic să fie îmbrăcat în haine ușor de pus și de scos de pe el. Trebuie să știm că bebelușii pierd foarte multă căldură pe la cap și piciorușe. Dacă mama sau alt membru al familiei iese cu cel mic cu căruciorul sau cu sania în timp ce adulții fac mișcare și se încălzesc, copilul fiind așezat, va simți frigul mult mai bine. Dacă pielea bebelușului devine albă, acesta este un semn de îngheț și copilul trebuie dus într-o încăpere cât mai repede posibil. Pe lângă combinezonul de fâș pe care îl are cel mic când merge afară, este recomandat să fie învelit și cu o pătură. Capul și urechile trebuie să fie acoperite cu o căciulă, dar mai întâi căciula trebuie verificată pe interior să nu zgârie sau să irite copilul. Multe căciuli pentru bebeluși sunt căptușite cu lână, astfel că sunt foarte confortabile. Sunt de preferat căciulile care se fixează sub bărbie, astfel că sunt șanse mici să-și smulgă căciulița.
Mânușile sunt indicate pentru bebeluși atunci când sunt afară, deoarece aceștia au degetele atât de mici încât se răcesc foarte repede. Înainte să le punem încălțări de iarnă sau cizme, sunt indicate șosetele mai groase.
Pentru exterior se recomandă hainele cu fermoar, fiind ușor de îmbrăcat, respectiv dezbrăcat care au atașate manșete pentru că nu-i permite celui mic să se zgârie.
Mamele trebuie să țină cont că cei mici cresc foarte repede și nu au nevoie de foarte multe haine. Dacă bebelușii au mai mult de 3 săptămâni trebuie scoși afară timp de 15-30 minute, dacă temperatura este peste -5 ⁰ C. Cei mici trebuie îmbrăcați cu o haină în plus față de adult, deoarece ei pierd mai repede căldura.