Cum influenteaza trecutul actuala relatie
Trecutul este inca prezent in mintea ta si in inima ta? Nimic condamnabil. Chiar asa se intampla. Trecutul este tot al nostru, ca si prezentul si viitorul. Un mic obiect din vitrina ne poate trezi amintirile, ca de altfel o fotografie sau o melodie…
Ce facem insa atunci cand ne dorim sa uitam parti din trecut si ele tot reapar?
„Sunt cu o persoana minunata in prezent, mi se pare ca suntem compatibili in tot si toate, ne intelegem si ne iubim. Cu toate acestea, gandurile despre fosta relatie nu imi dau pace. Apar in mod inconstient si parca nu ma lasa sa traiesc prezentul din plin. Se amesteca cu prezentul si asta nu imi place….”
Cel mai probabil, cu cat vom incerca sa inlaturam unele ganduri legate de trecut cu atat ele se vor incapatana sa apara si sa rascoleasca in noi amintiri, emotii si sentimente, chiar dupa ce am considerat ca am incheiat o perioada din viata si am inceput una nou-nouta. Aduc cu ele temeri, iritare, vinovatie, sau alte stari negative și consideratia ca nu este corect ca o stare din trecut sa afecteze relatia prezenta. Insa, cei ce se regasesc in situatia de mai sus, ar trebui sa stie ca trecutul trebuie acceptat asa cum a fost el si ca relatia prezenta nu va avea de suferit daca trecutul nu infuenteaza deciziile si sentimentele din prezent. Timpul afectat cu gandurile legate de trecut este tot o chestiune de decizie. Converteste timpul afectat cu trecutul si cu povara trecutului, in timp Prezent, in a fi Aici si Acum! Este o miscare inteligenta, pentru a te bucura de relatia actuala.
Cum poate afecta trecutul relatia din prezent?
Starile negative se vor reflecta in relatia din prezent. Daca ai fost tratat fara respect de catre fostul/fosta nu inseamna ca lipsa de atentie a persoanei cu care ai ales sa imparti prezentul (si poate viitorul) inseamna lipsa de respect, iar o astfel de credinta se va reflecta in reactia ta si in modul de exprimare. Intrarea intr-o noua relatie inseamna asumarea noului, atat in ceea ce priveste perceptia fata de cealalta persoana – este cu totul o alta persoana, cat si in ceea ce priveste actiunea, raportul, comunicarea dintre voi. O perceptie noua asupra a tot ceea ce se intampla intre voi. O interventie voita in a opri gandurile despre trecut si temerile care nu trebuie sa va impiedice sa va bucurati de ceea ce este nou. Teama ca s-ar putea repeta…ceva din trecut…este nejustificata. Si langa aceasta teama este posibil sa mai apara si altele, la fel de nejustificate – teama ca nu poti opri aceste lucruri. Poti observa ca cea de-a doua este de fapt o amplificare a celei dintai sau o aparitie fara sens a unei temeri la gandul ca daca este posibil sa se repete ceva nedorit din trecut acest lucru va fi de neoprit. In general acest cerc vicios al fricii (o frica genereaza si alta frica) se produce atunci cand persoana a experimentat o suferinta sau trauma, se simte neputincioasa si nu are incredere in propriile forte ca poate sa intervina sau sa controleze lucrurile, generalizand astfel teama si in situatii noi.
Constientizarea de sine emotionala, cum apar aceste temeri si cum le poti controla, o atentie mai mare asupra felului in care interpretezi realitatea si decizia de a te bucura de prezent si de asumare a prezentului cu ceea ce vine el la pachet, adica cu noul, este indicatia noastra. Asteptarile nerealiste de genul: „O sa ma surprinda cu cererea in casatorie…sau…Va fi asa cum vreau eu”…. sunt un alt aspect propus de noi spre reflectie. Partenerul are nevoie de spatiu pentru a fi el insusi, pentru a se exprima asa cum simte, pentru a investi atat cat se simte confortabil, pentru a iubi asa cum ii dicteaza inima. Asteptarile si dorintele exista, cu atat mai mult cand simti ca ai gasit persoana potrivita, insa cand lucrurile vin natural, fara a fi grabite de impulsuri inconstiente, ele se potrivesc perfect. De altfel, asteptarile daca nu sunt satisfacute in forma in care le proiectezi, pot aduce dezamagiri. Persoana de langa tine nu este responsabila pentru a umple golurile din trecut…si poate nici nu stie sa faca asta…in conditiile in care nu ai o comunicare ampla si consistenta in ceea ce va priveste.
Un nou drum, cu un ritm propriu, cu impartasirea dorintelor si sentimentelor dar si cu ragaz pentru intelegerea reciproca a nevoilor, este recomandarea noastra.
Comparatia cu persoana din trecut. Poate fara sa iti dai seama vei face comparatii, fie in situatii in care vrei sa reliefezi ceva pozitiv, fie in situatii cand vrei sa reliefezi ca lucrurile nu merg bine. Asa facea si celalalt…este o ancora care te leaga de trecut si de care trebuie sa te rupi. Trebuie sa constientizezi ca nimanui nu-i face placere sa fie comparat cu altcineva, nici atunci cand e vorba de apreciere, nici cand e vorba de depreciere.
Proiectarea unei relatii anterioare intr-o relatie actuala nu aduce nimic bun, dimpotriva limiteaza bucuria de a trai prezentul si noutatea. Negarea trecutului nu este o solutie pentru a trai prezentul. Trecutul trebuie acceptat, iar comunicarea dintre parteneri trebuie sa inlesneasca cunoasterea trecutului, sa fie acceptat ca parte din viata care a adus informatii si a imbogatit viata in ansamblul ei. Incheierea unor etape de viata sau a unor situatii au o anume semnificatie, la fel cum au si inceputurile si lucrurile noi din viata noastra.
Citeste si Semne ca partenerul tau nu a trecut inca peste fosta relatie
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog